Telur Dadar Tempoyak

4:07 PTG

Assalamualaikum.
Teringin nak makan tempoyak tapi tak tahu nak masak apa. Pada masa yang sama terbayang sambal belacan! Adeeeehhh... tak boleh jadi kalau asyik  hanya membayangkan saja! Akhirya terjadilah Telur Dadar Tempoyak!


Nak tahu resepinya? Jom Amie kongsikan di bawah ini:

Resepi : Telur Dadar Tempoyak
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
4 biji telur
1/2 labu bawang besar - cincang
1 batang serai - hiris halus
1 biji cili hijau - hiris nipis
1 sudu teh serbuk perencah MAGGI Cukup Rasa
1/2 sudu teh baking powder
mentega

Bahan kisar :
1 biji cili merah
3 biji cili padi
sedikit belacan
2 sudu makan tempoyak

Cara:
1. Pukul ringan telur di dalam mangkuk.
2. Masukkan kesemua bahan kisar, bawang besar, serai, cili hijau, baking powder, dan perencah MAGGI.
3. Kacau sebati dan biarkan sebentar.
4. Panaskan sedikit mentega dan dadar telur hingga masak.



Ini lauk hidangan tengahari yang sempat Amie sediakan untuk Fuad dan Fairuz makan sekembalinya dari sekolah. Selain Telur Dadar Tempoyak, Amie goreng ikan campur-campur... ada ikan selayang (orang sini panggil ikan basung, ikan kembung (orang sini panggil ikan lumahan) dan ikan Uji Rashid, yang matanya besar tu.


Nak tahu sedap atau tidaknya Telur Dadar Tempoyak ni kenalah cuba sendiri. Dah itu saja bahan yang ada di dapur, Amie pun buatlah suka hati... dapur sendiri jugakan he he ehhh! Sedap je anak-anak makan telur tu. Bukan tahu ada tempoyak di dalamnya... kalau Amie bagi tahu sebelum makan tentu berteriak semuanya tak mahu makan!

4 comments

  1. wahh.. unik la telur dadar campur tempoyak..tun dh lama x makan tempoyak.

    BalasPadam
  2. walaupun mak kita simpan berbotol botol tempoyak dalam freezer tak pernah terlintas buat telur dadar bubuh tempoyak..Tq amie untuk idea kreatif mesti mak saya menjerit kalau dia tau buat telur dada tempoyak.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe