Mengapa Perlu Basuh Telur Sebelum Digunakan?

11:04 PG

Assalamualaikum.
Suka makan telur? Sama ada suka atau tidak, sudah tentu anda tidak terlepas dari makan telur dalam  mana-mana hidangan yang pernah anda  nikmati!


Ehsan : Google

Adakah anda basuh terlebih dahulu telur  sebelum anda menggunakannya? Atau adakah anda pasti makanan yang mengandungi telur yang anda nikmati benar-benar terjamin kebersihannya?  Bagi yang masih ragu-ragu tentang betapa perlunya membasuh telur sebelum digunakan sila klik DI SINI dan DI SINI'

Kita memang sepatutnya basuh telur ayam SEBELUM DIGUNAKAN kerana selain dari najis yang nampak secara zahirnya, kulit telur ayam juga dicemari oleh bakteria salmonella.

17 comments

  1. assalam Amie..Alhamdulillah,,kalau sendiri memang sentiasa dibasuh..cuma risaukan kalau makan diluar je

    BalasPadam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  3. kita memang sentiasa berhati2 bila sediakan sendiri makanan di rumah takut makanan tercemar.. tp bila mkn kat luar.. susah nak meramalnya kan..

    BalasPadam
  4. Makchaq memang dari dulu telur mesti basuh dulu.. kalau kat luar tu susah la sikit..

    BalasPadam
  5. Basuh dulu sebelum guna...kadang2 ada telur yg masih bertahi,bbulu ayam eeee...geli gak nk pegang kena pakai sarung tgn baru cuci..sebb tu kalau beli telur sury suka belek2 dulu tgok2 dulu ambik yg bersih sikit xde lah payah sangat nk basuh balik.

    BalasPadam
  6. salam rindu kak Amie...

    yup... dari kecil ibu saya ajar supaya telur dicuci dahulu sebelum dimasak ;)

    BalasPadam
  7. assalamualaikum..
    betul tu amie... sebab tu kita ni orang islam.. di suruh untuk menjaga kebersihan.. supaya tak dapat bakteria2 yng tidak di ingini tu kan.. :)

    BalasPadam
  8. Aik,
    waalaikumussalam.... rasanya kalau risau makan di luar, elok order makanan yang tak gunakan telur kan Acik.

    Madiha,
    betul tu Madiha.. rasanya tak semua peniaga cuci dahulu telur yang digunakan.

    Makchaq,
    alhamdulillah... memang kat luar tak boleh nak jangka, tapi biasanya tak dibasuh...

    BalasPadam
  9. Sury,
    memang ada setengah telur kotor bersalut dengan najis!

    FnF,
    salam rindu ... lama tak bertandang ye FnF.
    Alhamdulillah... syukur, didikan yang sempurna dari bondanya.

    Jasnani,
    waalaikumussalam... mudah-mudahan kita terhindar dari yang tidak bersih ye Nani.

    BalasPadam
  10. inilah yg paling faa cerewet. kalo faa g kedai makan tu, nampak dia amek telur terus dari sarang, faa takkan mintak telur. faa geli kalau tak basuh dulu telur tu sebelum digunakan.

    BalasPadam
  11. Salam Amie, Saya memang dari dulu lagi kalau beli telur mesti kena basuh sabelum masukkan kedalam peti ais. Kalau beli makanan di luar pon,dah jadi kebiasaan saya akan bertanya kepada sipenjual/pemasak itu sabelum membeli. Jika dimaklumkan telur dibasuh terlebih dahulu baru saya akan beli, jika tidak alamat nya wassalam lah.

    BalasPadam
  12. inshaAllah, saya memang basuh telur sebelum nak digunakan :)

    BalasPadam
  13. Mmng basuh telur dari dulu lagi..anak2 pun diajar sama..cuma makan kat luar jer risau...kdng2 tgk telur yg digunakan bersalut najis...Aduhai ..terus hilang selera...

    BalasPadam
  14. Assalam kak amie,
    sebab itulah Islam mengutamakan kebersihan.Tambah2 lak ngan menda makan camni.bakteria semua tu kita tak boleh nmpk ngan mata kasar..
    Membasuh telur saya amalkan, tambahan mengambil order kek ni, kenalah titik beratkan kebersihan..

    BalasPadam
  15. Assalam Amie,
    thank you for the info..kita pun begitu
    juga basuh telur bila nak gunakan tu..

    BalasPadam
  16. memang telur satu2nya yg x penah putus dirumah
    wajib he hee
    dari arwah selalu bgtau kena basuh sb najis katanya
    tqqq k amie sharing

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe