Kek Pisang Mentega Kacang

8:19 PTG

Pisang... Oh! Pisang tanduk... pisang tanduk 4 biji Amie penuh kenangan dari Bukit Hijau. Pisang penuh nostalgia ini sangat mahal harganya  (dengan 2 biji keladi) sebab Amie kena bayar RM105 di kaunter LCCT akibat lebihan berat bagasi sebanyak 3 kg! Jadi, Amie pun ingin abadikan pisang tanduk istimewa ini dalam bentuk resepi yang cukup enak! Rasanya setakat ini tak pula pernah Amie dengar orang buat kek pisang gunakan pisang tanduk! Pedulikan itu semua... yang penting resepi kek pisang tanduk Amie menjadi dengan jayanya. Bukan itu sahaja, Amie tambah mentega kacang halus dalam adunan ini sehingga menimbulkan aroma  yang sangat sedap. Kepada sesiapa yang ingin atau berani mencuba, Amie persilakan dengan segala senang hati tapi lebih baik jangan bubuh essen pisang sebab nanti akan menenggelamkan aroma mentega kacangnya. Kalau nak bubuh juga, bubuh sikit saja sebagai syarat.


Seperti sebelum ini, Amie gunakan sukatan  cara tradisional, tak perlu timbang-timbang. Gunakan saja cawan untuk sukat tepung, gula dan minyak. Amie gunakan gula perang dan sukatannya Amie kurangkan dari kebiasaan. Selalunya kita gunakan 1 cawan, tapi setelah beberapa kali buat kek, Amie kurangkan kepada 3/4 cawan sahaja. Walaupun rasa pisang tanduk ada sedikit asam, tetapi manisnya tetap terasa. Mentega kacang halus yang Amie tambahkan di dalam adunan mempengaruhi rasa kek pisang ini. Teksturnya padat tapi lembut, dan rasa mentega kacang halus yang lemak-lemak masin turut menyeimbangkan rasa manis gula perang,  dan asam manis pisang tanduk!


Resepi : Kek Pisang Mentega Kacang
Olahan : Amie's Little Kitchen


Bahan-bahan:
2.5 cawan tepung gandum (2 1/2 cawan)
400 gram pisang tanduk lecek - boleh gunakan pisang lain seperti pisang berangan
4 sudu makan mentega kacang halus
3/4 cawan gula perang
1 cawan minyak canola (minyak jagung / minyak kelapa sawit / mentega cair - ikut citarasa masing-masing)
4 biji telur 
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh essen pisang (kalau tak suka baunya, tak payah bubuh)
secubit garam

Cara:
1. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan.
2. Pukul telur hingga berbuih menggunakan mixer.
3. Masukkan gula dan pukul lagi hingga gula kembang.
4. Masukkan mentega kacang halus dan pukul lagi.
4. Masukkan garam, essen pisang dan pisang lecek. Pukul perlahan.
5. Masukkan tepung dan pukul lagi hingga sebati.
6. Tutup mixer dan masukkan minyak. Gaul bersama adunan menggunakan spatula hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam tin pembakar yang sesuai - terpulang bentuk bulat atau persegi.
8. Bakar dengan api sederhana (180'C) selama 40 minit atau sehingga masak. Dan seperti kebiasaannya sekiranya ingin mengetahui sama ada kek sudah masak atau sebaliknya, cucuk gunakan lidi sate. Jika lidi anda licin bermakna kek sudah masak dan boleh padamkan api. Jika lidi sate masih tersalut adunan bermakna anda perlu membakarnya lagi sehingga benar-benar masak.



Oleh sebab kek ini sangat sedap jadi tak boleh makan banyak! Yang datang cepat bolehlah ambil sepotong ye...

12 comments

  1. X nk sepotong...nk lebih leh x?.....hihihi....lgpun saya suka kcg mentega tu....

    BalasPadam
  2. X nk sepotong...nk lebih leh x?.....hihihi....lgpun saya suka kcg mentega tu....

    BalasPadam
  3. salam Mie, wah ni fav akak ni ada mentega kashang dlm kek tu boleh try pisang pun ado ni ...

    BalasPadam
  4. salam
    mesti sedapkek pisang dgn mentega kacang ni..

    BalasPadam
  5. Assalam dear kak amie..insyaallah akan ku cuba...mau cari dulu pisangnya, hehe

    BalasPadam
  6. I pun nak buat kek ni this weekend. Thanks Amie for sharing.

    BalasPadam
  7. Klu ada mntega kcg mmg wangi ..pisang tanduk klu kt sini pun mahal kak..nnt2 leh cuba ne.

    BalasPadam
  8. Mmg jarang kerungu kek pisang teko pisang tanduk, tp style aku pun podo vaey...opo2 olahan panganan asal keno digawe, gawe vaey..seng penting keno dipangan...rak mbazir...

    BalasPadam
  9. Assalam amie, mahal betul harga pisang tanduk ni ya, maklum la naik flight heheh.

    Nampak sangat sedap kek pisang ada perisa mentega kacang ni, mulus je,

    BalasPadam
  10. Amie..ummi ni suka kek,nak membuatnya malas, tumpang makan kat dapur Amie je ye, hehe..

    BalasPadam
  11. Boleh tak bagi vahan bahan dalm bentuk gram dan litre? Terima kasih

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe