Agar-Agar Jelly Cinta Bersemi

2:41 PTG


Selamat berhujung minggu buat rakan-rakan pengunjung yang dihargai. Kelmarin Amie sudah kembali ke sekolah! Sudah cukup tempoh 3 bulan bercuti. Kelmarin juga merupakan hari penyampaian rekod kemajuan pelajar dan ceramah keibubapaan. Rupanya..... ada program Hari Bersama Komuniti Pendidikan PPD Lahad Datu diadakan selama 2 hari berturut-turut mulai 22 - 23 Jun (kelmarin dan hari ini). Patutlah ketika Amie sampai di sekolah, terdengar keluhan.... kerja 7 hari seminggu! Benar... hari ini seawal pukul 7 pagi Amie sudah berada di Dewan Sri Perdana untuk mengikuti Program Hari Bersama Komuniti Pendidikan PPD Lahad Datu. Setelah acara selesai, Amie terus memandu pulang tanpa mengisi perut walaupun makanan sudah disediakan. Apa ceritanya anak-anak dan Encik Suami yang belum makan tengahari? 



Agar-Agar Jelly Cinta Bersemi ini Amie cipta sendiri nama dan bentuknya malam tadi. Di bahagian dalamnya Amie bubuh jelly perisa kiwi, manakala bahagian luarnya Amie salur dengan agar-agar santan.

Resepi : Agar-Agar Jelly Cinta Bersemi
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
10 gram agar-agar
550ml air
80ml santan pekat
1 biji telur
6 sudu makan gula pasir
secubit garam
setitik pewarna hijau

Jelly kiwi  bentuk hati secukupnya.

Cara:
1. Didihkan agar-agar bersama 550ml air sehingga larut.
2. Masukkan gula pasir serta setitik pewarna hijau dan kacau sehingga larut.
3. Pukul telur dan masukkan ke dalam santan. Tapis. Kemudian masukkan ke dalam adunan agar-agar di dalam periuk. Kacau perlahan-lahan. Tutup api.
4. Masukkan seketul jelly kiwi ke dalam acuan bentuk hati.
5. Tuangkan adunan agar-agar ke dalam acuan tadi dan biarkan sejuk.

Untuk membuat Kiwi Jelly bolehlah klik di SINI.  Walaupun resepi asalnya Mango Konnyaku Jelly tapi tukarkan saja bahan dengan menggunakan kiwi.



Selepas mengisi perut seadanya, Amie duduk berbual-bual dengan Encik Suami sambil menikmati seketul dua Agar-Agar Jelly Cinta Bersemi. Tapi rasa tak berapa berselera sebab... teringat rakan-rakan lain yang terpaksa mengikuti program di dewan sehingga pukul 4.30 nanti. Esok... awal pagi, datang ke sekolah. Hari Selasa dan seterusnya... berjemur di padang kerana ada sukan. Sabtu hadapan...  wajib menghadiri sambutan hari guru peringkat daerah pula!
Teringat ceramah pagi tadi yang bertajuk : Saya Akur Pekeliling.... hmmm... apa nak buat, siapa suruh pilih profession yang sedang disandang ini kalau sudah tahu bahawa.... saya yang menurut perintah!

Tidak ingin membayangkan apa akan berlaku esok dan seterusnya... fikirkan saja tentang hari ini, dan lebih baik segera bersiap-siap untuk mengambil Firdaus di kampung! Anak kecil memang jadi terapi minda!

Jumpa lagi.

12 comments

  1. wahh sejuk lalu kt tekak..kak amie klu nk cuba respi agar2 santan bes cer cuba respi kak yatimemories..

    BalasPadam
  2. cantik nye kak amie..sedap ni kalau dapat..zila tekak tgh perit je rasa..meh la sikit nak rasa..kang zila blas akak kari tongkol..leh mkn dgn lempeng..

    BalasPadam
  3. Musim panas membara ni memang la sesuai makan agar2. hantar sikit.

    BalasPadam
  4. memang cocok kak makan agar agar dengan cuaca yang sedang panas begini.. cantik agar agar nya.. selamat bertugas kembali menjadi cik Gu.. ;)

    BalasPadam
  5. Aslmkum Amie
    comei agar dlm bekas love tu....mkn sejuk nyamannya.
    slmt memulakan tugas kembali.cikgu skrg mmg sibukkan mcm2 xtvt.
    re; tkasih Amie wish bday Syakirah dan mamanya. Syakirah numbuk btg sayur tu...hi..hi..

    BalasPadam
  6. Mmmm..sampai gitu sekali tajuk ceramahnya..takutnye..hehehe..ckgu ni mmg kena ikut arahan memanjang..kan..kan..kami pon sukan next week..mggu ni di pdg aje..panas..kalo ada agar agar sdp kaler ijau takpe la kan..

    BalasPadam
  7. cute jer agar2 tu kan...mmng dah jatuh cinta ni..heheheh...

    BalasPadam
  8. cntik amie, sedp tu utk buka puasa....

    BalasPadam
  9. salam kak amie..

    cantik la agar-agar tu..warna pun menarik..yang penting nampak sedap tu..

    BalasPadam
  10. aduh sedapnya nama seenak rasanya...boleh dicuba nanti

    BalasPadam
  11. Sukn kt sek ank zils bln lps dh habis kak amie..ndib timevtu x jerebu..puding cantik..seindah namanya kak..time cuaca pns sgt sesuai hidgn niekn..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe