Mee Goreng

2:45 PTG

Hari ini kami ke Padang Bandaran... ada sukantara dan diteruskan ke acara kemuncak kejohanan olahraga pada hari Rabu, lusa. Awal pagi tadi Amie bawa 2 anak bujang Amie sarapan pagi ...makan nasi lemak dan nasi kuning..... ingatkan anak-anak masih kenyang, rupanya kelaparan menjelang tengahari. Dalam perjalanan pulang tengahari tadi, sempat anak-anak menyenaraikan menu yang mereka inginkan sebagai hidangan tengahari. Tidak ada yang menyebut nasi tapi pilihan mereka ialah mee atau kuey teow goreng. Mereka senaraikan juga apa bahan yang perlu dimasukkan termasuk ayam dan udang. Kebetulan 'traffic jam' ... Amie cepat2 memikirkan apa patut Amie lakukan terlebih dahulu sebagaik sampai di rumah. Ada mee kering di rumah tapi anak2 tak mahu makan. Mereka mahu juga mee kuning atau kuey teow dan kalau susah2 kata mereka, beli sajalah maggie.... alamak!!!! bila anak2 sebut maggie....Amie terus menyetujui akan masakkan mereka mee goreng. Tapi... ayam tentu masih keras, udang tak apa juga sebab cepat lembut... jam 2.30 petang Amie terpaksa bergegas semula ke padang sebab masih ada acara padang & balapan yang belum selesai. Akhirnya, semasa singgah beli mee kuning...Amie beli dua ketul ayam seberat 700 gram. Balik rumah, terus ke dapur dan capai bahan yang ada untuk resepi mee goreng...dan entah macamana boleh pula terfikir campurkan sedikit taucu kacang kuning manis dalam mee goreng...


Bahan-bahan:
1kg mee kuning (bilas dengan air dan toskan)
500 gram isi ayam
15 ekor udang kertas
4 sudu cili kisar
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
2 sudu kicap pekat
2 sudu sos taucu (sweet yellow bean)
2 biji lada merah (hiris)
2 biji lada hijau (hiris)
5 biji bawang putih (tumbuk)
5 biji bawang merah (tumbuk)
1 sudu serbuk pati ayam
minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumbuk serta cili kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan ayam dan biarkan masak selama 7-10 minit.
3. Masukkan sos taucu, sos cili dan sos tomato. Kacau rata.
4. Masukkan hirisan lada hijau dan lada merah serta udang. Balik-balikkan sehingga udang kemerah-merahan.
5. Masukkan mee kuning dan gaul sebati.
6. Tuangkan kicap dan gaul lagi hingga merata.
7. Taburkan serbuk pati ayam.
8. Mee goreng sedia untuk dihidangkan.
~Jika suka hidangkan bersama telur goreng separuh masak, hirisan timun dan tomato~


2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe