Ikan Alu-Alu Masak Taucu ( Sweet Yellow Bean)

8:22 PTG

Ikan alu-alu yang dibeli Ahad lepas panjangnya lebih 2 kaki. Jadi Ahad minggu ini habiskan stok dalam peti sejuk. Ada lima keping ikan alu-alu. Memang Amie sengaja simpan 5 keping ikan untuk setiap satu bekas supaya mudah dikeluarkan untuk direndam, dan dimasak. Maklumlah, 5 beranak..., kalau ikan mesti 5 keping atau bahagian, kalau ayam 10 bahagian, kalau udang 20 ekor.... he he...kebetulan 'tupperware' yang digunakan tu macam 'sporting' pula sebab cukup muat dengan jumlah yang dibahagikan. Itulah kelebihannya kalau kita ada 'tupperware', macam2 saiz ada... tapi pastikan 'tupperware' kita original dan bukannya 'plastikware'.... apa pun 'ware'nya tak kisahlah,pakailah ana-mana pun. Yang penting makanan kita tersusun rapi dalampeti sejuk dan mudah untuk kita kenalpasti isinya.... Berbalik cerita ikan alu-alu masak taucu ini, sebenarnya beberapa tahun yang lalu Amie sering makan masakan ini di kantin. Bila dah tukar pengusaha kantin, hilanglah juga resepi itu. Sebab rasanya yang sedap, Amie  masak resepi ini dan anak-anak pun tambah nasi 2 kali.... bapanya tak makan sebab ada 'bekalan' pecal dari kampung....(harap perutnya tak kembung makan banyak kangkung)...


Bahan-bahan:
5 keping ikan alu-alu
5 biji bawang putih (tumbuk)
5 biji bawang merah (tumbuk)
1 labu bawang besar (hiris)
2 biji lada merah
2 biji lada hijau
4 sudu taucu
1/2 sudu gula
1/2 sudu garam
1/2 sudu serbuk kunyit
1/2 sudu tepung jagung (bncuh dengan sedikit air)
50ml air
minyak
3 tangkai daun sup (hiris)
bawang goreng

Cara:
1. Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga masak dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
3. Masukkan lada hijau dan lada merah serta bawang besar. Kacau seketika.
4. Masukkan taucu (sweet yellow bean) dan tambah 50ml air.
5. Masukkan ikan dan gula. (walaupun namanya 'sweet' tapi taucu tetap masin)
6. Tuangkan bancuhan air tepung jagung dan kacau perlahan-lahan hingga pekat.
7. Ikan alu-alu masak taucu siap untuk dihidangkan.
8. Hias bersama hirisan daun sup dan bawang goreng.
~enak dimakan bersama nasi panas~

2 comments

  1. Assalamulaikum Amie...

    k.ct memang suka ikan masak taucu. Tapi suka guna ikan tongkol dan gelama jer. Tak kisahlah ikan apa asal keluarga kita suka makan. yg penting niat kita masak hanya untuk keluarga trsayang kan.

    Nak tanya ni ikan alu alu ni ikan apa erk..first time k.ct dgr ni :D

    tr kasih Amie sudi singgah Dapur CT. K.ct follow kamu juga ..Daaaa

    BalasPadam
  2. waalaikumussalam ct...
    kalau tak silap amie, ikan alu-alu ni ikan 'barracuda' , penjual ikan kata ada 2 jenis, 1 jenis biasa dan 1 lagi warna kuning. katanya yang kuning lebih sedap & harganya lebih mahal sikit. saiznya panjang dan muncungnya pun agak tajam tapi taklah macam muncung todak... kalau di sabah memang banyak, tp amie belum jumpa di pasar (selangor), ada kot... tapi ikut tempat... rasanya lebih sedap kalau kita masak berkuah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe