Sup Ekor Tumis Darat

8:03 PTG

Sesekali menikmati Sup Ekor Tumis Darat, memang tak terkata lazatnya! Cuma, bekalan ekor agak terhad di LD, tapi itu sudah cukup baik sebab kalau asyik masak sup ekor, memang jadi penternak lemaklah...hiks! Amie beli 1 kg ekor lembu, dapatlah 3 ketul! Seperti biasa, Amie masak gunakan slow cooker. Bagi yang mempunyai pressure cooker, kalau nak cepat masak, gunakanlah kemudahan itu. Amie memang suka yang slow-slow hihihiiii.... 
Bagi yang utamakan kesihatan, bolehlah buang lelemak ekor mengikut cara masing-masing. Ada yang rebus hingga mendidih, dan kemudian buang air rebusan, dan ganti dengan air baru. Ada yang sejukkan dahulu, dan kemudian buangkan lelemak yang terapung di atasnya. Ikut suka masing-masinglah ye.



Bahan-bahan:
1 kg ekor lembu
2 liter air
1 batang lobak merah – kupas kulit dan potong bulat
3 biji ubi kentang  - kupas kulit dan potong 2
3 pelepah batang saderi – potong serong
2 sudu besar puri tomato
Garam dan gula secukup rasa

Bahan penumis:
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 labu bawang besar – hiris kasar
4 sudu besar minyak

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 batang serai – ambil isinya yang putih – hiris
2 cm halia
1 sudu besar lada putih
1 sudu besar ketumbar biji
1 sudu kecil jintan manis kasar
1 sudu kecil jintan putih kasar

Cara memasak:
1.         Rebus ekor lembu bersama 2 liter air.
2.         Apabila mendidih, masukkan lobak merah, ubi kentang, batang saderi dan puri tomato.
3.         Renih sehingga ekor lembut.
4.         Panaskan minyak dan tumis bahan penumis hingga wangi.
5.         Kemudian masukkan semua bahan kisar dan biarkan masak sehingga pecah minyak.
6.         Tuangkan bahan tumisan ke dalam periuk rebusan ekor tadi.
7.         Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.


 Sesungguhnya... Sup Ekor Tumis darat ini memang sedap!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe