Ayam Penyet Sambal Ulek

8:19 PG

Selamat berhujung minggu buat semua. 
Hari ini Amie kongsikan menu Ayam Penyet Sambal Ulek. Resipi ini pernah tersiar dalam majalah SAJI. Terima kasih buat rakan Amie, Cikgu Warite kerana sudi kongsikan resipi yang sungguh istimewa ini. Beberapa tahun lepas Amie pernah paparkan resipi ayam penyet sambal ulek di dapur maya  ini, dan sudah semestinya Amie sering mengulang masak sebab rasanya sungguh istimewa! Kenapa Amie katakan sungguh istimewa? Bayangkan ayam direbus terlebih dahulu bersama air kelapa dan rempah-rempah, dan kemudian tempe serta tauhu pula direbus menggunakan bahan yang sama! Tempe yang dihasilkan lain dari rasa tempe yang kita makan dalam hidangan nasi ayam penyet biasa! Ditambah pula dengan rasa sambal ulek yang sungguh enak!



Bahan-bahan:
3 keping daging ayam bahagian peha
10 keping hirisan tempe
4 keping tauhu basah – belah 2
1 liter air kelapa
1 sudu besar gula Melaka parut
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu kecil jintan putih kasar
1 sudu kecil jintan manis kasar
1 suduu besar ketumbar biji
1 batang serai – ambil isinya yang putih dan hiris-hiris
2 cm lengkuas
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
2cm kunyit hidup

Cara:
1. Masukkan kesemua bahan kisar dan daging ayam  kecuali tauhu dan tempe ke dalam periuk.
2. Didihkan dengan api sederhana sehingga ayam separuh masak.
3. Angkat daging ayam dan toskan. Ketepikan.
4. Kemudian masukkan tempe dan tauhu ke dalam periuk rebusan ayam tadi.
5. Masak tempe   dan tauhu menggunakan api sederhana  sehingga air rebusan menjadi kering. Angkat dan toskan.
6. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak. Angkat dan toskan. Kemudian tekan atau penyetkan ayam goreng tadi dengan menggunakan belakang parang sehingga tulang ayam patah.
7. Dengan menggunakan kuali dan minyak yang sama, goreng tauhu dan tempe sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.



SAMBAL ULEK

Bahan-bahan
20 biji cili padi
3 cm belacan
7 biji bawang merah – hiris kasar
2 biji tomato – belah 8
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara memasak:
1.            Goreng hingga layu kesemua bahan di atas kecuali garam dan gula. Angkat dan
toskan minyaknya.
2.            Tumbuk semua bahan di dalam lesung, tetapi jangan sampai hancur.
3.            Perasakan dengan garam dan gula.

Hidangkan Ayam Penyet bersama Sambal Ulek, nasi, tempe  dan tauhu goreng serta ulam.


 

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe