Ayam Masak Sambal Cocos

3:59 PTG

Salah satu masakan yang digemari dalam masyarakat Melayu Cocos ialah sambal ikan. Arwah MIL wajib masak sambal ikan sewaktu mengadakan kenduri-kendara di kampung. MIL suka gunakan ikan merah atau kepala ikan bayan atau ikan dongol dalam bahasa Melayu Cocos.  Rasa sambal ikan ini sedikit berbeza dengan sambal biasa kerana ditambah dengan ketumbar, santan dan diakhiri dengan perahan jus limau nipis. Sejak MIl pergi, hanya sekali-sekala sahaja dapat menikmati masakan ini, dan itu pun sekiranya ada majlis tertentu di rumah SIL.
Hari Ahad yang redup dan mendamaikan ini, kita cuba olah masakan ini tetapi dengan menggunakan ayam pula. Hasilnya memang berbeza dari segi rupa terutamanya kuah yang agak cair, kita pekatkan tetapi rasanya tetap enak seperti resepi asal yang menggunakan ikan!


Bahan-bahan:
6 keping peha ayam saiz besar
200ml santan cair
200ml santan pekat
2 labu bawang besar - dicincang
4 sudu besar minyak
2 biji limau nipis - ambil jusnya
garam / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
20 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
4 sudu besar ketumbar biji



Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng bawang besar cincang hingga kekuningan.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis menggunakan api perlahan hingga pecah minyak.
3. Tambahkan santan cair dan biarkan kuah mendidih.
4. Setelah kuah mendidih, masukkan daging ayam. Gaul rata.
5. Masak sehingga daging ayam hampir masak.
6. Tambahkan santan pekat dan masak lagi sehingga daging ayam benar-benar masak dam kuah menjadi pekat.
7. Perasakan dengan garam / bahan perasa pilihan.
8. Akhir sekali tuangkan jus limau nipis. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.


Al-Fatihah buat MIL & FIL. 


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe