Juadah Berbuka Puasa : Nasi Lemak Sambal Udang, Agar-Agar Gula Apong & Sirap Pisang Biji Selasih

7:39 PTG

Semalam anak-anak jalan kaki ke masjid untuk berterawih. Eloklah tu... tak payah naik kereta, nak cari tempat letak kereta pun susah, halaman masjid penuh, kiri kanan jalan pun sama. He he hee... terbakar juga kilo-kilo kalori lepas berbuka puasa! Jadi, tak salah kan kalau kita hidangkan nasi lemak untuk berbuka puasa....

Encik Suami nampak tak berapa sihat. Pulang dari tempat kerja tengahari tadi, sebaik sahaja solat Zohor terus tidur bersama Firdaus. Katanya kepalanya rasa sakit berdenyut-denyut sejak kelmarin. Nampaknya Encik Suami mengambil tempat Amie sebab hari sebelumnya Amie yang rasa nak demam. Al-maklum sajalah... kami berdua bersengkang mata menjaga putera bongsu kami, Firdaus yang terkena sakit cacar. Bila Firdaus sudah sihat, kami pula yang sakit. 
Biarlah dua beranak itu tidur....
Amie menyelinap ke dapur. Buat apa yang patut. Hmmmm... dapur pun rupa kapal karam! Hihihiii.... jom kemas mana yang patut sambil cari idea nak masak apa untuk juadah berbuka puasa.

Alhamdulillah... hidangan Nasi Lemak Sambal Udang siap juga akhirnya sebelum tiba waktu berbuka. Amie lengkapkan dengan Agar-Agar Gula Apong sebagai pencuci mulut, dan air Sirap Pisang Biji Selasih.

Ini Agar-Agar Gula Apong yang pertama kali Amie buat. Lain kali Amie buat cantik-cantik sikit dan kongsikan resepinya. Kali ini, minta maaf ye... kelam kabut nak buka puasa sampai tak sempat nak ambil gambar... ahaks!
Encik Suami siap berpesan, selepas solat terawih katanya nak sambung makan nasi lemak. Katanya, sambal udang yang Amie masak... sambal udang yang paling sedap pernah dia makan! He he hee... Amie ingat pada mulanya nak kongsi resepi Agar-Agar Gula Apong (Encik Suami kata sedap), tapi bila Encik Suami kata sambal udang tu paling sedap, Amie kongsikan sajalah resepinya di sini sebab takut terlupa bahan yang Amie gunakan. Nampaknya masak main campak-campak hasilnya lagi sedap yea... Bolehlah Amie gunakan resepi ini lain kali. Untuk resepi nasi lemak, bolehlah klik di sini:
Aneka Pilihan Resepi Nasi Lemak, ada macam-macam resepi nasi lemak dan lauk-pauk pilihan. Dan bagi adik-adik dan anak-anak dara yang nak tutorial masak nasi lemak bolehlah jenguk sini:  Enaknya Resepi Tradisi : nasi Lemak Oh Nasi Lemak! Kalau nak merasa hidangan nasi lemak dari negara jiran, jemputlah ke sini: Nasi Lemak : Asian Food Fest - Singapore.

Kepada yang ingin mencuba resepi Sambal Udang, bolehlah tengok bahannya di bawah ini. Amie tidak gunakan belacan seperti selalu sebab stok belacan sudah habis, jadi Amie gantikan dengan udang kering. Selain itu Amie tambahkan buah keras untuk memekatkan kuah sambal. Udangnya pula Amie goreng dulu supaya tak keluar air semasa ditumis bersama sambal. Nah! Gandingan mantap bukan... udang sudah digoreng, bahan kisar mengandungi buah keras yang akan memekatkan kuah dengan cepat, dan gula melaka yang turut membantu mencantikkan warna sambal... mmmmm... perasan sendiri nih!

Bahan-bahan:
500 gram udang kertas - bersihkan - belah belakang dan tarik uratnya - gaul dengan secubit garam - ketepikan
20 biji mata petai

1 sudu makan pati asam jawa
1/2 cawan gula melaka yang dihancurkan
1 batang serai - dititik
garam secukup rasa
1/2 cawan minyak

Bahan kisar:
30 tangkai cili kering
5 biji bawang putih
7 biji bawang merah
1 labu bawang besar
3 biji buah keras
3 sudu makan udang kering - rendam hingga lembut
1 cm halia

Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga berubah warna. Angkat dan ketepikan.
2. Gunakan minyak gorengan udang tadi dan tumis semua bahan kisar dengan api sederhana panas hingga pecah minyak. 
3. Masukkan serai, asam jawa dan gula melaka. 
4. Setelah sambal berubah warna dan sebati, masukkan udang bersama petai.
5. Masukkan garam secukup rasa, dan gaul rata.
6. Setelah mata petai berubah warna, padamkan api dapur.

7 comments

  1. aduh Mie mengancam lah semua menu tu, tak boleh hanya pandang2 je ni, esuk lusa kena tiru ni pastiii hehee

    BalasPadam
  2. Samalah kak Noor..esok lusa kita buat ye..dah terliur sgt dengan nasi lemak Amie yg penuh berseni..org kelate kata beralus (halus-lembut, cermat, cantik)..

    BalasPadam
  3. Semoga Amie dan keluarga sentiasa sihat... alhamdulillah Firdaus pun dh sihat dari demam cacar..
    Best nasi lemak untuk buka puasa!

    BalasPadam
  4. menarik
    peberet say nasilemak hihi
    selamat berpusa kak amie ;)

    BalasPadam
  5. Kak Noor,
    dah masak nanti jangan lupa panggil saya ye Kak Noor....

    Cik Wan,
    terima kasih... jangan lupa juga panggil saya makan he he hhe... adeeehh Cik Wan, penuh berseni saya tu sebenarnya hentam keromo aje..

    Zanita,
    alhamdulilah.. sihat walafiat, teringin nak makan nasi lemak ni..

    Qasehnya Rania,
    selamat berpuasa juga, jemput buka puasa dngan nasi lemak

    BalasPadam
  6. Assalam k.amie..selamat berpuasa. Sy dah try resepi ni. Memang sedaplah Kak. T.kasih share resepi ye

    BalasPadam
  7. Puan Hazel,
    waalaikumussalam... terima kasih sudi cuba resepi.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe