Sayur Kai Lan

4:07 PG


Dulu, pulang dari sekolah, kami anak-anak tidak pernah bertanya kepada Bonda:

Mak sudah masak?
Mak masak apa hari ini?
Apa yang Amie ingat, Bonda sudah sediakan hidangan tengahari di bawah tudung saji. Kami yang keletihan mengayuh basikal dari sekolah hanya perlu membasuh tangan dan terus duduk bersila untuk menikmati hidangan.
Kami tidak pernah bertanya sebab kami tahu Bonda tidak pernah mengabaikan tugasnya memasak untuk keluarga. Lauk-pauk? Sekurang-kurangnya Bonda akan menyediakan dua menu termasuk ikan dan sayur-sayuran kampung.
Setelah Amie menjadi ibu, Amie akui tugas dan tanggungjawab seorang ibu sebenarnya bukan mudah. Apalagi jika ibu yang berkerjaya. Sudah tentulah perlu bijak mengatur masa antara tugas dan urusan rumahtangga.
Mommy sudah masak?
Mommy masak apa hari ini?
Pertanyaan sebeginilah yang Amie dengar setiap kali Fuad dan Fairuz pulang dari sekolah. Sebab apa? Sebab hidangan belum tersedia di atas meja. Biasanya pada masa itu  Amie sedang kelam-kabut di dapur menyediakan bahan untuk dimasak.
Sesibuk mana pun, Amie sentiasa memastikan hidangan untuk keluarga  akan tersaji untuk dinikmati bersama. Proses memasak sudah semestinya mudah, ringkas tetapi menghasilkan rasa lazat yang tidak terhingga! Bagaimana caranya? Sudah tentulah kita perlu ada pembantu!
Pembantu?
Pembantu rumah?
Oh! Tidak!
Kita hanya perlukan Maggi® CukupRasa™ ....


Inilah rahsia penyelesaian masalah Amie ketika di dapur, terutama di saat kesibukan sedang melanda.  Masaklah apa bahan makanan yang menjadi kegemaran anak-anak, dan olah mengikut cara masakan yang disukai,  kita hanya perlu tambahkan Maggi® CukupRasa yang membuatkan lauk biasa menjadi luar biasa enaknya.   Fuad dan Fairuz tidak perlu menunggu lama di meja makan, kerana hidangan segar dengan aroma yang menggoda selera siap dalam tempoh beberapa minit sahaja!
Amie memang sentiasa mempunyai simpanan   Maggi® CukupRasadalam kabinet dapur.  Maggi® CukupRasa yang diperbuat dengan bawang-bawang segar, garam, ikan bilis dan rempah mampu melazatkan pelbagai sajian untuk keluarga kecil Amie!
Di sini Amie ingin kongsikan resepi berasaskan sayur-sayuran yang mudah untuk disediakan tetapi dengan sentuhan akhir daripada taburan perencah Maggi® CukupRasa, menu ini menjadi begitu istimewa.


Jom kita lihat bagaimana  Maggi® CukupRasa mampu mengubah hidangan berasaskan sayur-sayuran ini menjadi  lebih lazat.

Resepi : Sayur Kai Lan
Bahan-bahan:
400 gram sayur kailan - potong sepanjang 3 cm - potong batang dan daun secara berasingan
5 batang putik jagung - potong serong
1/2 batang lobak merah - hiris bulat
200 gram udang - buang kepala dan kulit, tinggalkan ekor, belah bahagian belakang dan tarik keluar uratnya
1 labu bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - cincang
1/2 sudu besar Maggi® CukupRasa™
3 sudu makan minyak
Cara membuat:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar serta bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan udang, lobak merah serta batang kailan. Gaul rata dan masak sehingga udang berubah warna.
3. Kemudian masukkan putik jagung serta daun kailan. Tutup kuali selama 2 minit.
4. Buka penutup kuali dan taburkan perencah Maggi® CukupRasa™

4. Buka penutup kuali dan taburkan perencah Maggi® CukupRasa™


5. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.
6. Sedia untuk dihidangkan.

Sangat mudah bukan cara penyediaannya? Sudah tentulah anak-anak rasa tidak sabar untuk menjamahnya. Terhidu aroma bawang segar sahaja sudah cukup mengundang selera untuk menikmati hidangan yang baru diangkat dari dapur.

Mmmmm..... inilah hasil masakan yang tiada tandingan keenakannya! Biarpun menu ringkas namun mampu mengeratkan hubungan kasih sayang antara keluarga. Encik Suami nampak enak meratah sayur kai lan yang rangup, Fuad dan Fairuz sudah tentunya tidak akan meninggalkan sisa makanan di atas pinggan masing-masing.
Mungkinkah pertanyaan yang sering diulang-ulang itu:
Mommy sudah masak?
Mommy masak apa hari ini?
Sebenarnya membawa makna tersirat yang bermaksud anak-anak tidak sabar-sabar untuk menikmati hidangan yang lengkap enak  dengan  Maggi® CukupRasa seperti hidangan yang mereka nikmati sebelum ini?

Jangan lupa gunakan  Maggi® CukupRasa sebagai  perasa lengkap untuk anda sediakan apa juga jenis masakan! Selain menyebarkan aromanya yang tersendiri, ia mampu mengikat hubungan kekeluargaan anda kerana air tangan ibu tidak mungkin dapat dilupakan oleh anak-anak hingga akhir hayat mereka.

8 comments

  1. Sedap..biasa kailn msk goreng ikn msin jew..wat mcmnepun ok jgk kn

    BalasPadam
  2. mas selalu masak kailan goreng belacan ..
    next time nk try goreng mcm akak buat ni .. simple ..tpi menyelerakan ...

    BalasPadam
  3. Sayur goreng ni nmpk sedap, boleh meningkat selera makan !

    BalasPadam
  4. memang sedap sayur kailan goreng ni.. ditambah pula dengan Maggi CukupRasa.

    BalasPadam
  5. Lagi-lagi sebaik tuang dlm hidangan terus dimakan masih rangup mestilah sedap Amie:)

    BalasPadam
  6. Zila,
    resepi yang sangat ringkas... cepat dimasak sedap diratah!

    Mas,
    memang sedap masak gini Mas, ringkas tapi sodap!

    Zanita,
    betul tu Zanita.... sekejap je siap!

    BalasPadam
  7. Eny,
    dah tak payah nak tambah perasa lain.. dah cukup dah...he hehee.

    Kakzakie,
    betul tu kak... rangup krupkrap berbunyik dalam mulut.

    Gee,
    meh sama-sama ratah Gee.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe