Ikan Tenggiri Panggang

4:55 PTG

Assalamualaikum teman-teman....
Terima kasih masih sudi berkunjung ke dapur maya ini, yang telah bercuti seminggu lamanya. Tuan dapur balik kampung menziarahi keluarga, menziarahi pusara adinda kami yang dikasihi... walaupun tidak sempat menatapnya buat kali terakhir, namun doa dan kasih sayang ini mudah-mudahan disampaikan oleh-Nya kepada arwah... in shaa Allah.

Kalau diikutkan hati, memang nak tidur sepanjang hari ini, maklum letih seharian mengharung jalan darat dan udara sehingga ke malam. Firdaus pula sebaik sahaja nampak kelibat Amie menghampiri pintu keluar lapangan terbang, terus meluru sambil memanggil-manggil. Oh! Rindunya.... dan sepanjang dua jam perjalanan dari lapangan terbang ke rumah, Firdaus tak mahu lepas dari pangkuan. Bangun pagi, asyik minta didukung. Tak bolehlah Mommy buat apa-apa ye sayang.... Bila puas dipujuk, barulah dia mahu bermain dengan abangnya Fairuz, dan dapatlah Amie menyelinap sebentar ke dapur. 

Fairuz... entah berapa kali bertanya sejak malam tadi, dalam kereta pun asyik bertanya: Esok Mommy masak tak?
Kesiannya anakku... rindu air tangan Mommy rupanya.
Okeylah... mari kita selongkar dapur yang sudah lebih 7 hari ditinggalkan. Kita carilah apa bahan yang ada, yang boleh diolah untuk hidangan anak-anak. 

Ada sebungkus ikan tenggiri dalam peti sejuk, yang sudah dipotong berkeping-keping... lengkap ada kepala sampai ke ekor. Eloklah ambil beberapa keping isinya, kita panggang untuk hidangan tengahari. Amie gabungkan cara masak timur dan barat he he heee... perap cara barat tambah serbuk kunyit sikit, cicah dengan sambal kicap cara timur.

Bahan-bahan:
3 keping isi ikan tenggiri
1 sudu besar jus lemon
2 sudu besar minyak zaitun
1/2 sudu teh lada hitam tumbuk
1/2 sudu teh sebuk kunyit
garam secukup rasa

Cara:
1. Perap ikan tenggiri bersama jus lemon, lada hitam, minyak zaitun dan garam selama 10 minit.

2. Panggang di atas grill pan sehingga masak.

Untuk sambal kicapnya pula, Amie buat ikut cara tempatan iaitu tumbuk bawang putih bersama cili padi hingga lumat. Kemudian tambahkan kicap Cap Kipas Udang dan perahkan jus limau kasturi. Siap!

3 comments

  1. Kurang makan ikan, tapi tengok persembahan gambar-gambar diatas ni membuatkan diri ini lapar. Phew!

    BalasPadam
  2. sedapnya Mie, tapi tkde tenggiri lah, nak tiru sambal kicap lah mcm sedapppppppp je

    BalasPadam
  3. Pojie,
    tq... jom makan ikan banyak2...

    Kak Noor,
    ya Kak Noor... sambal begini sedap bah...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe