Ikan Salmon Panggang & Air Asam

3:25 PTG

Selamat berhujung minggu dan selamat bercuti....cuti sekolah.
Di tempat Amie orang kampung sibuk buat kenduri arwah. Biasanya yang dipanggil orang lelaki saja, yang perempuan pula hanya saudara mara terdekat sahaja datang membantu atau rewang. Encik Suami bersama anak-anak hadir ke majlis kenduri selepas Zohor. Nampaknya belum nampak kelibat kepulangan mereka...
Mari kita cerita tentang resepi hari ini. Resepi 'orang bujang'.....
Biasanya ikan salmon panggang orang akan makan dengan pelbagai jenis sos ala barat seperti sos putih, sos hijau, sos lemon, sos kiwi, dan macam-macam lagilah jenisnya. Amie teringin pula merasa salmon panggang cicah air asam! Tak salah kalau kita mencuba bukan?

Amie perap gunakan sos lada hitam. Amie tak tambah garam, cuma renjiskan dengan sedikit minyak zaitun. Ringkas sangat cara Amie perap! Orang kata kalau perap lebih lama rasanya lebih sedap sebab bahan perapan akan meresap ke dalam. Sayangnya Amie tak berapa minat perap ikan ini lama-lama sebab Amie nak rasa kesegaran isinya! Terpulanglah ikut selera, cara dan citarasa masing-masing.

Mmmm.... lupakan dulu segala sos yang biasa dihidangkan bersama salmon panggang, lupakan juga brokoli dan sayur-sayur ala-ala barat itu he he hee.... Kita hidangkan salmon panggang dengan air asam, dan juga sayur-sayuran yang biasa kita jumpa.

Wokeeeyyyy.... resepinya di bawah ini. Jangan panggang lama-lama, nanti hilang kesegaran dan kelembutan isi ikan salmon.

Bahan-bahan:
2 keping ikan salmon
2 sudu makan sos lada hitam
1 sudu makan minyak zaitun
2 sudu makan mentega
grill pan

Cara:
1. Bersihkan ikan salmon dan toskan.
2. Sapukan sos lada hitam secara merata ke seluruh permukaan ikan salmon.
3. Renjiskan minyak zaitun di kedua-dua belah kepingan ikan.
4. Perap seketika.
5. Panaskan grill pan, dan letakkan mentega.
6. Letakkan kepingan ikan salmon dan panggang lebih kurang 2- 3 minit dan kemudian balikkan ikan supaya masak kedua-dua belahnya.

Dah keluar dari grill pan, sebaiknya boleh terus makan. Tak perlu tunggu lama, atau sehingga ikan sejuk, nanti rasanya tak berapa ummpphhh! Amie makan dengan nasi.... he he heee sebenarnya dah ratah sekeping sewaktu memanggang!
Air asam? Buat macam biasa.... macam kita sediakan air asam untuk cicah dengan ikan kembung, ikan cencaru, ikan terubuk dan ikan-ikan yang kita selalu makan tu.

4 comments

  1. Salam Amie..wah!!ikan salmon panggang..cicah air asam ...mkn lak dgn nasi panas2..mmg syok lerrr!!!Ada nambah2 nasik tak...hihi

    BalasPadam
  2. Amie...teringin acik tengok ikan panggang Amie ni..mesti sedap ni

    BalasPadam
  3. saya teringin nak mencuba...
    makan dgn sambal kicap, memang kena dgn tekakjohor saya

    BalasPadam
  4. Azatie,
    ikannya menambah, nasi pun menambah ha ha haaa....

    Acik,
    sedap .... sangat sedap, jemput ye Acik.

    ANIM,
    betul tu Anim, makanlah cicah apapun, memang sedap!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe