Sambal Ikan Bilis Dengan Petai.... yang tak lapuk dek hujan, dan tak lekang dek panas!

7:39 PTG

Sambal Ikan Bilis boleh dipelbagaikan....
Ada yang suka goreng dulu ikan bilis kemudian di akhir waktu menumis sambal atau setelah sambal pecah minyak, barulah masukkan ikan bilis tadi. Ada yang suka terus masuk saja ikan bilis dan masak bersama sambal, dan ada pula yang suka kisar kasar atau kisar halus ikan bilis kemudian dimasak menjadi sambal!
Petai... ya petai merupakan satu bonus kalau ada! Tambahkan dalam masakan... aduhai! Sudahlah sedap... lagilah bertambah keenakannya bila bertemu dengan si mata hijau ini!
Benarlah kata orang... sesuatu yang sudah menjadi kebiasaan itu walau di mana, walau dalam apa keadaan sekali pun, bila-bila masa pun tetap menjadi satu hidangan yang menyelerakan. Dan gandingan mantap untuk Sambal Ikan Bilis baik berpetai mahu pun tidak sudah tentunya nasi lemak! Wah! Nampaknya inilah yang dikatakan resepi yang tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas!

Sambal Ikan Bilis kalau tidak cukup segala sifatnya yang pedas-pedas  manja dan sempurna manis masamnya memang terasa hambar jika bertemu dengan pasangannya, si nasi lemak! 


Bahan untuk Sambal Ikan Bilis Dengan Petai:
2 cawan ikan bilis - bersihkan, cuci dan tos - jika suka goreng terlebih dahulu dan ketepikan - Amie goreng ikan bilis hingga garing
4 papan petai - ambil isinya
4 helai daun pandan - siat-siat dan simpulkan
1 batang serai - dititik
1 labu bawang besar - hiris kasar
1 sudu pati asam jawa (bancuh dengan 1/3 cawan air)
garam  dan gula secukup rasa
minyak

Bahan kisar:
20 biji cili kering
3 biji bawang putih
7 biji bawang merah
1.5 cm belacan
 



Cara:
1. Panaskan minyak secukupnya. Setelah benar-benar panas, masukkan daun pandan dan goreng hingga harum dan layu.
2. Masukkan semua bahan kisar dan tumis dengan api sederhana panas hingga pecah minyak. 
3. Masukkan bancuhan pati asam jawa, garam dan gula. Biarkan mendidih sebentar.
4. Masukkan ikan bilis, petai serta bawang besar dan kacau beberapa kali sehingga petai berubah warna dan bawang besar menjadi layu.
5. Padamkan api dapur.
6. Keluarkan daun pandan sebelum dihidang.
 



Sekian....


3 comments

  1. Tak pernah mengecewakan. Sentiasa nampak sedap dan pastinya rasa sedap!

    BalasPadam
  2. Salam, Tq for sharing the delicious recipes. Awesome taste!
    I nak share Resepi Sejarah Nasi Lemak.
    Boleh try ni....Sedap gila!!!
    Source and citation:http://sejarahnasilemak.blogspot.com/
    #masakan #pelbagai #resepi masakan #menyediakan pelbagai
    #pelbagai resepi #resepi #dessert #dan pelbagai #menyediakan
    #pelbagai resepi masakan #dessert dan pelbagai #dessert #blogger

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe