Sepetang di Rumah Waritie....

4:32 PTG

Kelmarin hari Ahad.
Alhamdulillah... dapat jemputan makan-makan di rumah kawan.
Bila dengar ada hidangan soto.... terus sediakan perut kosong sebab nak makan soto puas-puas... he he heee!

Bukan selalu kami dapat merasa Soto Banjar hasil air air tangan rakan kami, Waritie. Amie menambah sekali lagi, apalagi bila Waritie kata banyak pegedil yang dibuat, kami pun terus makan sepuas-puasnya!
Sebelum itu Amie sempat tangkap gambar di sekitar rumah Waritie, yang terletak di Kampung Sapagaya, Lahad Datu. Bertahun juga lamanya Amie tak berkunjung ke rumahnya. Setiap kali menjelang hari raya memang Waritie akan menyediakan Soto Banjar untuk dihidangkan kepada tetamu.... kamilah di antara para tetamunya!
Barangkali rindu suasana kampung yang tenang dan damai, Amie tidak lepaskan peluang merakam persekitaran rumah Waritie untuk kenang-kenangan.

Berdiri di atas tangga rumahnya, mata terus terpandang pokok mangga dengan buah-buah mudanya yang bergayutan di seberang sana!

Hati rasa tenang melihat keindahan bunga kecil tumbuh rimbun di tepi tangga..... bunga melati ke?

Manalah kita tak asyik nak 'menembak' buah-buah mangga muda yang bergayutan di hujung julai!

Di bawah rumahnya pula, pelbagai jenis tanaman dalam pasu yang subur hijau merimbun. Waritie memang punya tangan sejuk! Amie pun tak tahu apa nama pokok yang ditanamnya itu. Ketika Amie tangkap gambar, Waritie sibuk di dapur menyiapkan hidangan untuk kami.

 Cuba lihat gambar di bawah ini. Dah lama Amie tak lihat....

Hmmm... bunga kenanga! Bunga klasik.... Teringat masa kecil dahulu, Bonda suka masukkan bunga kenanga dalam minyak rambut! Kata Bonda, biar minyak berbau harum!

 Cantik sungguh anggerik putih menyerikan laman!

Bila bergerak ke bahagian belakang rumahnya, ada pelbagai jenis tanaman herba dan sayur-sayuran. Ada pokok limau purut, limau kasturi, pokok cekur dan segala macam tumbuhan lain.

Lihatlah cili padinya yang subur. Sekarang ini.... nak beli cili padi pun berkira juga sebab harganya yang naik mendadak.... Kalau ada pokok cili di belakang rumah, senangkan bila nak masak terus petik seberapa banyak yang kita suka!


 Memang tak cukup mata rasanya bila melihat pokok itu da pokok ini....

 Entah pokok apa ini.... bersebelahan dengan pokok mangga. 
Tapi yang di bawah ini tentu semua orang kenal... pokok kari!

Rumah Waritie gaya rumah tradisional. Tiangnya tinggi, dan ada kolong di bawahnya (dah terikut cakap 'kolong'...eh... faham ke kawan-kawan apa itu kolong? Kolong tu... bahagian bawah rumah.

Susah nak lihat kawasan persekitaran rumahnya yang kosong. Semuanya dipenuhi dengan tumbuhan menghijau. Dah puas ambil gambar, Amie pun naiklah ke rumah.....

 Amboooiii... Amie ini mengalahkan wartawan majalah pulak iyaaa.... 
Habis semua sudut rumah dibelek, tapi bila nak tulis tak tahu pulak apa yang nak diterangkan he he heee....

 Ini pemandangan di bahagian anjung, sebelum masuk ke dalam rumah.

 Tangkap sajalah mana-mana sudut yang Amie rasa menarik!

 Menjenguk saja ke bahagian dalam, mata terus terpandang ruangan ini.

He heheee... dah bagi tahu tadi, hanya mampu tangkap gambar tapi tak tahu nak bercerita!
 Rasa sangat santai berada di ruangan ini!

 Sentuhan tangan Waritie memang menjadi!

 Pelbagai barangan antik yang unik dan menarik tersimpan di sini.

 Seronoknya berada di ruangan yang bersih, kemas dan selesa!

Tetamu kedua yang tiba selepas Amie... Pyan... terpegun menyaksikan hiasan dalaman di sini! Kata Waritie, rumah ini berusia lebih 30 tahun, dan bahan binaannya daripada kayu serangan batu.

Waritie sediakan kami minuman buang panas. Rebusan barli, campur dengan biji selasih dan cincau serta laici. Ah! Nyamannya! Sambil tangkap gambar, berhenti seketika meneguk minuman yang enak ini. Entah berapa gelas masuk dalam perut!

 Menjenguk ke ruang dapur...

Wah! Memang kami tetamu istimewa yang diraikan Waritie... Tu! Siap dengan kek lapis sebagai salah satu hidangan untuk kami!

 Mengintai seketika di bahagian belakang dapur. Ada lagi anjung di situ...

 Senangnya nak petik mangga!

Waritie dah beberapa kali jemput kami minum, basahkan tekak tapi Amie masih tak puas-puas mengambil gambar.

 Tak tahu lagi nak terangkan...


 Menurut Waritie, pinggan ini pinggan zaman dulu, dilukis tangan.

 Ini kiriman dari sahabat luar negaranya, sahabat pen pals.... dari Korea.

 Congkak ini... diperbuat daripada kayu belian.



 Ini pula kata Waritie gelang pusaka keturunannya, Buton. Dipakai semasa menjadi raja sehari.

 Kitab lama merupakan salah satu koleksinya.


Waritie masih menyimpan sampul surat lama yang dialamatkan untuk ayahnya. Katanya... dia suka melihat tulisan di luar sampul surat itu!

 Ini buah labu. Labu yang betul...bukan labu ukiran. Labu sayongkah ini?

Ini pula sejenis kacang. Ada biji di dalamnya... Amie pun dah lupa apa Waritie bagitahu tentang kegunaan biji kacangnya tu!

Wokeeyy...okeeyyy...kokeeeeyyy... saya datang! Dah berapa kali dipanggil Waritie untuk makan soto! Harum bau kuah soto memang sangat menggoda! Selain soto, Waritie hidangkan kami ayam kuah kacang... woooo... rasa macam raya pulak!

Jemput... jemput!

 Silakan Pyan.... pelan-pelan!

Ini ayahanda Waritie. 
Jemput makan pisang. Katanya pisang itu dari kebunnya.
Katanya lagi, beliau rasa gembira bila kawan-kawan Waritie datang.
Waritie ikut jejak arwah ibunya, sambung beliau lagi.
Ibu Waritie suka masak, jadi sekarang Waritie yang menyambung bakat arwah ibunya.
Amie tambah.... Waritie suka masak, dan pandai masak!


Pada mulanya kami makan di ruang tamu, tapi akhirnya berpindah ke anjung bahagian dapur, sebab di situ terasa nyamannya dengan tiupan angin sepoi-sepoi bahasa!

 Sebahagian daripada rakan-rakan yang datang.

 Sambil menghirup soto, sambil mendengar bunyi angklong ditiup angin.

 Lepas menjamu selera, kami turun ke bawah.

 Sempat lagi Victoria bawa pulang anak benih cili padi!

 Geram tengok pokok daun sup yang tumbuh subur berpasu-pasu!

 Sesi memetik buah mangga!

He he heee... dah turun ke bawah rumah, naik semula ke atas sebab ada sesi.... tapau-manapau seperti di bawah ini!

 Eh!
Tiba-tiba terasa macam jadi wartawan Anjung Serilah pulak!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe