Bingka Ubi Kayu Jadi Rebutan!

3:01 PTG

Amie jarang buat Bingka Ubi, tapi suka sangat makan kalau terhidang depan mata! Masa kecil-kecil dulu, selalu tengok Bonda parut ubi kayu waktu petang atau malam sebelum tidur. Iyolaaa... kami kan anak kampung, sudah tentunya setiap pagi hidangan sarapan kami tidak lari dari hasil tanam-tanaman di kebun. Kalau Bonda dah memarut ubi memang tahulah kami apa hasilnya nanti. Kalau kami nampak ada daun pisang dan gula merah, maknanya esok paginya kami akan sarapan lepat ubi. Kadang Bonda kukus parutan ubi setelah ditambah dengan bahan-bahan seperti gula dan sebagainya, dan kemudian ada kelapa parut maksudnya kami akan menikmati bingka ubi kukus yang nantinya setelah dipotong-potong, akan bergoleklah kepingan bingka ubi tadi di atas parutan kelapa. 
Wokeeyyy... petang ini Amie kongsikan resepi Bingka Ubi Kayu yang jadi rebutan antara Amie dengan Encik Suami. Nak tahu kenapa jadi rebutan, kenalah bersabar menatap entri ini hingga ke noktah terakhir... ahaks!

Ini kerja orang malas memarut! Takut jari luka sebenarnya.... sebab dah berpuluh tahun tak memarut... ha haaa ayat orang mengada-ngada sebenarnya ni kaaan! Jadinya, Amie potong ubi kecil-kecil dan kemudian kisar. Lepas tu perah air ubi. Air perahan ubi tadi jangan dibuang terus. Biarkan seketika dan kemudian tuangkan airnya dan akan kelihatanlah mendakan sagu ubi di bawahnya. Ambil sagu ubi tadi dan campuran kembali bersama adunan bingka. Jomlah kita tengok resepi yang jadi rebutan antara Amie dan Encik Suami itu....

Bahan-bahan:
5 cawan parutan ubi yang telah diperah airnya
5 biji telur gred B
2 cawan gula pasir
1 cawan santan pekat + 1 1/2 cawan air
sudu makan marjerin - cairkan
1/2 sudu teh garam
loyang bulat 9" yang telah dilengser dengan marjerin


Cara:
1. Campurkan ubi kayu parut bersama telur, santan, gula pasir, marjerin, dan garam.
2. Tambahkan pati ubi kayu  atau sagu ubi hasil mendakan air perahan ubi kayu tadi.
3. Gaul sebati.
4. Masak adunan di dalam periuk menggunakan api sederhana sehingga adunan menjadi pekat.
5. Tuang adunan ke dalam loyang.
6. Bakar di dalam oven selama 45 minit atau sehingga masak pada suhu 170'C (mengikut kepanasan oven masing-masing).

He he heee.... apa sebab Bingka Ubi jadi rebutan? Sebab sedaplaaaa..... teksturnya yang halus, lembut sebab dikisar (hasil kerja orang malas memarut!). Satu lagi, sebelum dibakar, adunan ubi kayu dimasak dahulu sehingga pekat, dan hasilnya nampak garing diluar tapi lembut di dalam.... aci tak kalau jadi rebutan? Encik Suami dah bawa separuh Bingka Ubi ke kampung, lepas tu dia nak bawa  bekal pula ke sekolah. Amie pun sama.... rebut punya rebut, akhirnya kami sama-sama terlupa nak bawa bekal ke sekolah... ha haaaa....! Tak apalah, sebab terlupa nak bawa.... dapat juga ambil gambar kongsi di sini.

5 comments

  1. Waaa... bingka ubi mu buat ku terlior la Amie... nyum2x

    BalasPadam
  2. amies..1st time jengan blog awak.. rase st kagum dgn kesungguhan awak berkongsi resipi. mcm mane awak boley pandai memasak? sy x pandai memasak @ pn sy mlz nk masal..malu sndirikn :(

    BalasPadam
  3. Amie...sedapnya! Saya sangat suka bingka ubi kayu. Kalau kerak garing lagi sedap!

    BalasPadam
  4. walahhh..enak ei ki mbak ayu...kok kemecer aku nang kenei..

    BalasPadam
  5. Awalnya aku hanya mencoba main togel akibat adanya hutang yang sangat banyak dan akhirnya aku buka internet mencari aki yang bisa membantu orang akhirnya di situ lah ak bisa meliat nmor nya AKI NAWE terus aku berpikir aku harus hubungi AKI NAWE meskipun itu dilarang agama ,apa boleh buat nasip sudah jadi bubur,dan akhirnya aku menemukan seorang aki.ternyata alhamdulillah AKI NAWE bisa membantu saya juga dan aku dapat mengubah hidup yang jauh lebih baik berkat bantuan AKI NAWE dgn waktu yang singkat aku sudah membuktikan namanya keajaiban satu hari bisa merubah hidup ,kita yang penting kita tdk boleh putus hasa dan harus berusaha insya allah kita pasti meliat hasil nya sendiri. siapa tau anda berminat silakan hubungi AKI NAWE Di Nmr 085--->"218--->"379--->''259'

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe