Ayam Masak Ungkep Versi Seberang

12:08 PTG

Sebut saja masak ungkep....wah! Terbayang sejenis hidangan yang sebenarnya sangat mudah dan ringkas cara penyediaannya tapi sangat enak untuk dinikmati. Bahan yang digunakan tidaklah sukar untuk diperolehi, dan biasanya ada dalam simpanan di dapur anda!
Kali ini Amie masak ungkep lagi, tapi Amie cuba gunakan versi yang sedikit berbeza berbanding masakan ungkep yang biasa Amie olah.
Rujukan untuk resepi ayam masak ungkep kali ini Amie ambil dari blog UMEK DI DAPUR.  Tuan punya resepi ini namanya Nien Ing dari Denpasar, Bali, Indonesia. Asal resepi ini ialah Ayam Ungkep Bumbu Kuning. Namun begitu Amie tidak gunakan tempe sebagaimana yang digunakan oleh Bu Nien Ing. Amie ingin mencuba penggunaan buah keras atau buah kemiri (bahasa Indonesia). Biasanya kita tambahkan asam jawa dalam masakan ungkep tapi untuk resepi versi sebegini kita tak perlukan asam jawa. Selain itu Amie tambahkan daun salam.... hanya daun salam kering saja yang Amie ada. Kalau ada daun salam segar, itu lebih sempurna.
Terima kasih sekali lagi buat Bu Nien Ing atas perkongsian resepi yang mudah dan ringkas tapi cukup enak rasanya. Minta izin dan minta maaf di atas beberapa perubahan bahan yang digunakan. Bu Nien Ing tidak tumis bahan bumbunya tetapi Amie tumis terlebih dahulu dan kemudian baru masukkan daging ayam. Tapi Amie suka cara Bu Nien Ing, sebab masakan ini lebih menyihatkan!
 

Bahan-bahan:
1 kg ayam - potong menjadi 8 bahagian
2 helai daun salam
2 batang serai - diketuk
4cm lengkuas - diketuk
1 sudu makan lada putih - tumbuk
2 cawan air
garam / gula secukup rasa
1/2 cawan minyak

Bahan kisar :
10 ulas bawang putih
15 biji bawang merah
7 biji buah kemiri / buah keras
3 cm kunyit hidup

Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan daging ayam bersama daun salam, serai, lengkuas, dan air.
3. Kacau rata dan kemudian tutup kuali.
4. Biarkan hingga masak dan kuah menjadi pekat.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.

Amie tidak gunakan cili padi, ketumbar, jintan dan juga asam jawa seperti kebiasaanya. Apa pun rasanya tidak kurang enaknya berbanding ayam ungkep yang biasa Amie masak.

Sesekali mencuba versi yang sedikit berbeza.... apa salahnya kaaan.... ahaks!

5 comments

  1. Assalam kak amie..
    Say pernah cuba sekali rcp ungkep ni tp guna hati ayam..Mmg sedap

    BalasPadam
  2. ungkep nie banyak versi jgk kan kak..tp masakan nie mmg mudah..mkn dgn ketupat pun ok nie.

    BalasPadam
  3. Wah,terus rasa lapar bila tengok ayam masak ungkep ni.
    Bolehlah cuba weekend nanti :-)

    Jom Lawat Blog Raikankasih

    BalasPadam
  4. Memang sangat menyelerakan....salam ziarah dan salam ukhwah dari Bunda..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe