Ikan Kembung Rebus : Nostalgia Silam Terungkap Kembali!

10:23 PTG

Tiba-tiba terpandang ikan kembung rebus tersusun kemas di dalam bakul buluh, tertutup sebahagiannya di bawah helaian kertas suratkhabar! Inilah salah satu.... lauk istimewa kami zaman kanak-kanak dulu. Dengan harga seringgit dua puluh lima sen, kami boleh dapat sekati ikan kembung rebus. Amie masih ingat harganya sebab Bonda selalu suruh Amie beli di kedai berhadapan dengan sekolah rendah. Kadang-kadang kami beli dari penjual ikan yang datang dari rumah ke rumah dengan menaiki motosikal... kalau tak silap kami sekampung memanggil penjual ikan ini dengan gelaran Lengkon! Entah apa nama sebenarnya, lelaki berketurunan Cina bergelar Lengkon ini rajin menjaja ikan, kerang dan hasil laut  keliling kampung kami. 
Bila Amie menginjak remaja dan tinggal di asrama, jarang sekali Amie dapat menikmati ikan kembung rebus ini. Apatah lagi setelah menyambung pelajaran di universiti dan seterusnya sibuk dengan urusan praktikal. Dan... ikan kembung rebus yang lemak-lemak masin itu pun terus hilang dari kotak ingatan dan menu harian.... sehinggalah minggu lepas, ketika meninjau-ninjau di Pasar Sungai Buluh!

Tak sangka... setelah berpuluh tahun.... Ikan Kembung Rebus rupanya masih ada! Entah kenapa dinamakan Ikan Kembung Rebus padahal ikan ini sebenarnya dikukus!

Harap-harap rasanya tidak berbeza berbanding yang dulu walaupun harganya sudah jauh berbeza!

Sekarang Ikan Kembung Rebus berharga RM16.00 untuk 1 kilogram! Amie beli 6 ekor seberat 500 gram dengan harga RM8.00.

Bayangkan di atas hamparan tikar mengkuang.... ada Ikan Kembung Rebus yang siap digoreng, ulam-ulaman seperti hirisan timun, pucuk gajus, daun selom dan juga sambal belacan atau air asam!

Selepas ini teringin nak buat ikan kembung rebus / kukus sendiri sebab sudah tentunya ia lebih bersih dan lazat! Jadi, kena rajin-rajinlah cari ikan kembung segar dari laut!

4 comments

  1. Kat tempat saya depa panggil Ikan Lengat hehe.

    BalasPadam
  2. lauk kegemaran mama yana ni..klu kat tmpt yana rebus ltk asam kpg dgn gula merah atau nise..pastu goreng.. sedappnya mkn dgn ulam2 cicah budu ^_^

    BalasPadam
  3. Juga lauk kegemaran keluarga saya sejak dulu. Paling sedap kalau mak buat goreng berlada. Skrg harganya melambung tinggi. Nostalgia saya di sini https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=2872585137185859420#editor/target=post;postID=7108358897700895247;onPublishedMenu=posts;onClosedMenu=posts;postNum=26;src=postname

    BalasPadam
  4. sorry..tersalah copy.

    http://pdapor.blogspot.com/2014/04/lauk-nostalgia-sawi-putih-masak-lemak.html

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Makkah & Madinah ~Melaka ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Sabah ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe