Udang Balut Kulit Wantan
8:42 PTG
Assalamualaikum & salam sayang buat pengunjung setia Amie's Little Kitchen. Terima kasih buat followers baru yang sudi menambah bilangan sebagaim pengikut dapur maya yang seadanya ini. Sokongan anda amat dihargai, dan sekali lagi terima kasih daun keladi.
Jom tengok resepi Amie di bawah ini.
Beri penyapu lidi diraut,
Buahnya kelapa dibuat santan,
Mari nikmati hidangan laut,
Udang berbalut si kulit wantan.
Beri penyapu lidi diraut,
Buahnya kelapa dibuat santan,
Mari nikmati hidangan laut,
Udang berbalut si kulit wantan.
Ada beberapa kali terserempak dengan udang berbalut kulit wantan. Teruja nak cuba, tapi bila bahan sudah ada, internet pula buat hal... talian tersangatlah perlahan, dan terputus-putus... Nak cari resepinya, berhari-harilah pulak hingga timbul rasa malas. Akhirnya buat sajalah ikut kepala sendiri... yang makan pun kami jugak.... ahaks!
Kalau tak cuba, macamana nak tahu jadi tidaknya kaaannn.... Walaupun tak berapa kemas, tapi ia adalah usaha, dan merupakan permulaan yang baik untuk terus mencuba. Terima kasih buat rakan Encik Suami, Encik Laeda yang sudi beri kami udang harimau segar.
15 ekor udang harimau saiz sederhana besar
15 helai kulit wantan
1 sudu teh serbuk pati ayam
sedikit air untuk melekatkan kulit wantan
minyak
Bahan tumbuk halus:
1 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 cm halia muda
Cara:
1. Bersihkan udang harimau. Buang kulit dan kepala, tinggalkan ekornya. Buang urat di belakangnya, dan kelar-kelar kecil bahagian bawah perut udang supaya udang tidak bengkok ketika digoreng.
2. Gaul udang bersama bahan tumbuk dan perap selama 5 minit.
3. Ambil sehelai kulit wantan dan letakkan seekor udang di atasnya. Balut dengan cara menggulung udang, dan lekatkan kulit wantan dengan sedikit air.
4. Goreng menggunakan api sederhana panas sehingga kuning keemasan.
5. Angkat dan toskan.
6. Enak dimakan begitu sahaja, atau jika suka boleh cicah dengan sos pilihan.
Terima kasih daun keladi,
Udang harimau pemberian Laeda,
Dibawa dari seberang sana,
Kalau ada hantarlah lagi,
Orang berbudi kita berbahasa,
Orang memberi sama-sama merasa.
3 comments
Saya tak pernah buat udang balut kulit wantan, nampak menarik gitu!
BalasPadamwahhh , udang dah la kegemaran saya , hmmm geramnya tgk , nak oder dkt mak suruh buat ni . haha
BalasPadamnmpk menarik dan akan dicuba
BalasPadam