Kari Ikan Tongkol Gaya Utara

1:09 PTG

Tak sabar tunggu Encik Suami bawa Fuad & Fairuz balik dari solat Jumaat.....
Kari Ikan Tongkol sudah terhidang...mmmm sungguh menggamit selera!
Sebelum keluar solat Jumaat tadi Encik Suami masuk dapur. Tengok kari ikan yang sedang mendidih atas dapur. Katanya, baunya sampai tingkat atas! Fuad & Fairuz pun menjenguk sama..., menguis-nguis ikan dalam kuali dengan sudip. Bila Amie tanya, nak makan ke? Nantilah.... lepas solat Jumaat, jawab anak-anak.

Amie masak Kari Ikan Tongkol ala-ala gaya utara gitu. Bukan apa, katanya gulai atau kari ikan gaya utara kena gunakan halba campur yang terdiri daripada biji sawi, halba dan jintan manis. Tapi masakan Amie hari ini togel je tanpa aksesori seperti kacang bendi atau tomato.... dah malas nak isi peti sejuk dan beli bahan  lain sebab ahli keluarga akan keluar lagi pada hari Ahad ini selama 5 hari.



Bahan-bahan:
2 ekor ikan tongkol seberat 600 gram - bersihkan dan potong 5 bahagian setiap seekor 
4 sudu makan rempah kari ikan - tambah dengan sedikit air untuk dijadikan pes
1 tangkai daun kari - lurutkan
1 sudu teh halba campur
200 ml santan pekat
1 biji cili merah - belah 2
1 biji cili hijau - belah 2
1 sudu teh pati asam jawa - bancuh dengan 3/4 cawan air
4 sudu makan minyak

Bahan tumbuk / kisar
7 biji cili kering
3 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
2 cm halia

Cara:
1. Panaskan minyak dan masukkan halba campur serta daun kari. setelah naik bau, masukkan bahan kisar diikuti dengan pes kari. Masak dengan api sederhana panas sehingga terbit minyak.
2. Masukkan air asam jawa dan juga santan. 
3. Setelah kuah mendidih, masukkan ikan dan kacau sekali sekala sehingga ikan masak dan kuah menjadi pekat.
4. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan dan masukkan cili merah serta cili hijau.
6. Padamkan api dapur.

Wokeeehhh... dah pukul 1.07 minit petang. kejap lagi sampailah Encik Suami dan anak-anak dari solat Jumaat. Nak ke dapur dulu yea... kang Encik Suami nak makan dulu sebelum sambung balik kerja. Mmmmm.... Kari Ikan Tongkol bubuh halba campur memang sedap dan mampu membuka selera!

5 comments

  1. bau kari memang selalu menggoda Amie..baiknya anak2 Amie..sabar nak tunggu selepas solat baru makan

    BalasPadam
  2. Ikan Tongkol mmg makanan ruji saya sekeluarga..agaknya tokey kedai Acheh tu mesti cakap..cikgu ni asal datang je tongkol, asal datang je tongkol..bila nak beli tenggiri pun tak tahu..hahahaha
    Nanti boleh cuba resepi ni, menarik sangat..

    BalasPadam
  3. Patutla baunya menyucuk hidungku, rupanya ada org jauh masak kari, my febret tu Amie.
    Pssst ...selalu merancang nak mkn angin, tp tak pernah yg menjadi, huhuhu...

    BalasPadam
  4. Acik,
    betul tu Acik... asal saja lauk kari, anak-anak cukup suka! Solat Jumaat di sini seawal pukul 12 tengahari Acik, tu yang agaknya anak-anak rasa awal sangat nak makan tengahari.

    Cik Wan,
    suami saya pulak asyik beli ikan tongkol aje sampai saya tak tahu nak masak apa ha hahahaa.....

    Wattie,
    bubuh halba campur tu yang buat nyucuk hidung ye Tie...

    BalasPadam
  5. Sedapnye.. Kejap lagi nak masak la.. ��

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe