Sup Ayam Idamanku! Sup Ayam Dengan Betik & Daun Kemangi @ Selasih

4:22 PTG

Dua tiga hari lepas memang asyik membayangkan dapat menghirup Sup Ayam Dengan Betik waktu tengahari! Biar keluar peluh meleleh-leleh.... aduh enaknya! Akhirnya terlaksana juga hajat  hati. Sempat Amie melencong ke pasar mencari sebiji betik mengkal. Sampai rumah, Farid & Fuad belum balik dari solat Jumaat. Sempatlah Amie masak untuk anak-anak.


Sewaktu Amie dalam pantang, memang kakak ipar selalu buatkan Amie Sup Ayam Dengan Betik! Pesan Bonda, eloklah hirup kuahnya untuk tambahkan susu badan. Bukan Amie saja yang hirup sup itu, tapi seisi keluarga! Jadi setiap kali kakak ipar masak sup begini, memang dia gunakan periuk besar! Apa yang sedapnya? Pada Amie, kuahnya rasa sunggu istimewa sebab ada rasa manis-manis buah betik! Ditambah pula dengan lada putih tumbuk... waduh!!!! Dan kali ini Amie tambah dan kemangi supaya aromanya semerbak! Jadinya, bila dah tambah daun kemangi, tak payahlah lagi bubuh daun bawang atau daun sup. Amie tambahkan bawang goreng saja.


Resepi : Sup Ayam Dengan Betik & Daun Kemangi

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - cincang menjadi 10 keping
1/2 kg betik mengkal - kupas dan hiris tebal
3 ulas bawang putih - pecahkan
1 labu bawang besar - belah 4
3cm halia - pecahkan
1 -2 sudu teh lada putih - tumbuk
3 tangkai daun kemangi
1.5 liter air
garam / perasa pilihan
bawang goreng

Cara:
1. Panaskan air di dalam periuk. Masukkan daging ayam bersama betik, bawang putih, bawang merah dan halia. 
2. Setelah mendidih, perlahankan api dan tutup periuk. Masak sehingga daging ayam empuk.
3. Buka tutup periuk, dan masukkan lada putih serta daun kemangi.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
5. Padamkan api dapur dan bolehlah dihidangkan dengan taburan bawang goreng.

2 comments

  1. Salam Kak Amy...
    Dah lama ikuti blog akak tapi tak pernah tinggalkan komen. Mesti sedap dan manis sup tu kan kak. Lamanya tak makan betik mcm tu. Last sekali makan masa arwah mak cik masih ada tahun 2010.

    BalasPadam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe