Asparagus Goreng Belacan

11:12 PTG

Bertemu kembali setelah beberapa hari dapur tak berasap. 
Kami menghabiskan masa selama 3 hari perjalanan untuk membawa pulang bujang kami, Farid yang baru menamatkan pengajiannya di KML. Memang letih yang teramat sangat! Perjalanan bermula pada hari Selasa pagi tepat pukul 7, dan sampai ke Kota Kinabalu pada pukul 2 petang. Menginap semalaman di Condotel Seapark, Tanjung Aru, kami meneruskan perjalanan ke Menumbuk seawal pukul 6 pagi dan tiba pada pukul 8 pagi untuk menaiki feri ke Labuan selama 2 jam lagi. Hari Khamisnya pula, bersusun di jeti berlepas seawal pukul 11 pagi untuk menyeberang dari Labuan ke Menumbuk. Feri dijadualkan berlepas pada pukul 1.30 tengahari tapi terlewat hampir pukul 3 petang! Tiba di Menumbuk pada pukul 5 petang, dan selepas solat di masjid berhampiran kami teruskan perjalanan ke Kota Kinabalu selama 2 jam lagi!
Encik Suami mahu terus pulang ke LD, dan kami tidak berhenti rehat selepas pukul 8 malam bergerak lagi selama 7 jam dan hampir puku 3 pagi sampailah ke rumah!


Memang kepala terus berpusing bila  sampai ke sekolah , maklumlah badan pun rasa letih tak tertanggung. Balik sekolah, kami berehat dan tertidur sampai petang. Bila terjaga....oh! Perut terasa sangat lapar! Nak makan di luar terasalah perut dah tak boleh nak terima sebab dah 3 hari tiga malam makan di kedai. Kebetulan malam semalam kami singgah beberapa minit di Pekan Kundasang dan sempat beli beberapa jenis sayur-sayuran termasuk sayur asparagus yang Amie paparkan untuk resepi kali ini.



Resepi : Asaparagus Goreng Belacan

Bahan-bahan:
10 batang asparagus - potong bahagian pucuknya yang lembut sepanjang 3 cm
10 ekor udang harimau saiz sederhana - buang kulit dan belah belakang
garam / gula / perasa pilihan
minyak

Bahan tumbuk / kisar:
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
belacan sebesar ibu jari
7 biji cili kering

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga terbit minyak.
2. Masukkan udang harimau dan gaul sebari. Biarkan udang sehingga masak.
3. Masukkan asparagus dan tutup kuali selama 1 minit supaya sayur asparagus masak dan warna hijaunya kelihatan cantik.
4. Buka penutup kuali dan taburkan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
5. Gaul sekali dua, dan padamkan api dapur.
6. Asparagus Goreng Belacan sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih.



Jemput....

2 comments

  1. salam kak amie..

    perjalanan yang jauh memang memenatkan..tapi apapun sanggup ditempuhi kan demi anak tercinta..^_^

    BalasPadam
  2. fuhhh penatnya kak emie penempuh perjalanan panjang...jalan ok ker kak?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe