Bubur Kacang Hijau Jagung Krim & Mee Rebus untuk makan-makan keluarga.....

8:46 PTG

Kelmarin Amie sempat siapkan dua jenis hidangan untuk  dibawa ke kampung. Encik Suami suruh sediakan apa-apa sajalah yang boleh dimakan untuk makan-makan keluarga. Bukan selalu dapat berkumpul. Jadi masing-masing keluarga akan bawa makanan dan kami akan makan bersama di rumah adik ipar (MIL & FIL).


Amie buat Bubur Kacang Hijau. Resepi Bubur Kacang Hijau memang mudah, tapi mungkin ada sedikit perbezaan sebab Amie gunakan resepi yang biasa Bonda masak. Bonda akan tambahkan halia dan bawang putih. Amie rasa kalau halia mungkin ada yang bubuh tapi kalau bawang putih tu tak tahulah pula ya... Apa pun, kedua-dua bahan tersebut tidaklah mencacatkan rasa hidangan ini (bagi Amie) sebab kata kakak Amie bawang putih menambahkan rasa lemak dalam bubur. Amie masak dalam kuantiti yang agak banyak dan tambahkan dengan 2 tin jagung krim. Oleh sebab orang kampung Encik Suami tak suka bubur kacang yang kental & pekat, jadi Amie buat cair sikit. Alhamdulillah... Bubur Kacang Hijau Jagung Krim habis dimakan tanpa sebarang suara tentang 'bawang putih' yang memang tidak disedari 'kehadirannya' dalam bubur tersebut!


Resepi : Bubur Kacang Hijau

Bahan-bahan:
400 gram kacang hijau - rendam selama 1 jam
2 liter air
1 liter santan daripada 1 biji kelapa
200 gram gula pasir
1 cawan gula melaka yang telah dihancurkan
2 helai daun pandan - siat dan simpul
1 sudu makan garam - ratakan
1 cawan sagu biji - bilas & toskan
2 tin jagung krim
3 cm halia - hiris nipis
3 ulas bawang putih - pecahkan

Cara:
1. Satukan kacang hijau, daun pandan, halia dan bawang putih di dalam periuk besar.
2. Rebus hingga kacang hijau pecah.
3. Masukkan gula pasir, dan sagu biji. Kacau sekali-sekala sehingga gula larut dan sagu biji mengembang.
4. Tambahkan santan dan jagung krim. Masak lagi sehingga keluar buih-buih kecil di tepi periuk.
5. Padamkan api dapur.


Amie juga sempat siapkan mee rebus menggunakan 2 kg daging untuk kuahnya & the gang tapi tak payahlah Amie tuliskan resepinya di sini sebab sebelum ini Amie pun pernah masukkan resepi yang sama. Resepi mee rebus ringkas saja sebab bahan-bahan yang lain hanya perlu disediakan dan dipotong-potong saja.


Alhamdulillah.... sudah sedia untuk dibawa ke kampung. Dalam 'baldi' merah tu Bubur Kacang Hijau Jagung Krim!


Sempat posing dengan Encik Suami sebelum ke kampung.


5 comments

  1. assalam k.amie
    bubur kacang hijau salah satu bubur yg jd kesukaan dari dulu ni
    bestt kan layan bubur sy paling suka yg sejuk dari peti ais he hee

    BalasPadam
  2. ya allah sedapnya nampak masakan akak ni..terliur pulak..bubur kacang memang feveret saya. Nanti nak cuba resepi akak pulak.

    http://ailzab.blogspot.com

    BalasPadam
  3. Slm. K.amie nampak sedap Sgt bubur tu...

    BalasPadam
  4. Salam. 1st time leave my comment here:-)kebetulan,petang kelmarin saya masak bubur kacang dengan kawan-kawan,letak sweet corn's cream juga..hihihi. 1 of my friend from N.9 said,kalu mak dia buat bubur kacang memang letak a little piece of ginger..style masing-masing kan.Anyway memang puas hati dapat makan bubur kacang yang diidamkan(even guna santan kotak)..

    BalasPadam
  5. salam kak.. ada resepi nk masak bubur kacang dlm kuantiti 400 org makan tak?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe