Fillet Ikan Dory Goreng Berempah

3:14 PTG


Bila Amie buka sejuk, hanya ada fillet ikan dory, kelapa parut & jantung lembu. Rupa-rupanya Encik Suami terlupa untuk 'mengisi' sejak beberapa hari lalu. Bila Amie telefon Encik Suami, katanya banyak kerja yang perlu disiapkan dan akan pulang menjelang petang. Jadi, Amie pun batalkan hasrat untuk meminta belikan ikan atau daging ayam segar. Nampaknya Amie kena gunakan jugalah fillet ikan dory untuk hidangan tengahari anak-anak. Sementara menunggu sup campur yang direnih masak dalam periuk, Amie masih terfikir-fikir apa nak buat dengan fillet ikan dory seberat 700 gram itu. 


Inilah hasilnya.... Fillet Ikan Dory Goreng Berempah! Pada mulanya Amie tidak berhasrat untuk berikan Firdaus makan, memandangkan ia berminyak dan Amie bubuh lada putih serta rempah di dalamnya. Tapi si kecil kesayangan kami asyik menjenguk ke dapur, dan Amie pun bagi seketul. Nampak macam sedap je Firdaus makan. Dia nak lagi, dan lagi.... habis 4 ketul diratahnya Fillet Ikan Dory Goreng Berempah. Agaknya sebab fillet ikan dory lembut kot, senang dia kunyah dengan 6 batang giginya tu. Lepas tu barulah makan sedikit nasi dengan sup campur!


Hadoii... berminyak-minyak tangan tu makan Fillet Ikan Dory Goreng Berempah!



Resepi : Fillet Ikan Dory Goreng Berempah

Bahan-bahan:
700 gram fillet ikan dory - potong memanjang lebih kurang 4-5 cm
10 tangkai daun ketumbar - cincang
1 sudu makan perencah MAGGI Cukup Rasa
1/2 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu makan tepung gandum
3 sudu makan tepung jagung
minyak

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih

 1.5 cm halia
1 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh lada putih

Cara:
1. Perap fillet ikan dory bersama semua bahan di atas kecuali minyak selama 20 minit.
2. Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng.
3. Setelah minyak betul-betul panas masukkan satu persatu kepingan ikan dory.
4. Goreng hingga kuning keemasan atau sehingga garing.
5. Angkat dan toskan.



Sebenarnya.... tak sempat makan dengan nasi pun! Ratah-ratah aje... Lauk makan tengahari? Sabar menanti sampai petang.... tunggu Encik Suami pulang!

1 comments

  1. As salam kak...lama x dholan sini..penak ngolahi iwak dori...enak pun iyo...ratah waei, marem...:-*

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe