Apam Pisang Kukus

9:46 PG

Selamat pagi rakan-rakan pengunjung Amie's Little Kitchen. Pagi ini Amie rajin pula ke dapur sediakan alas perut untuk anak-anak. Kesian tengok pisang berangan yang masak ranum dan hampir lebam terbiar di sudut dapur, ada baiknya Amie cuba olah menjadi sesuatu yang boleh dimakan seisi keluarga. Oleh sebab tak sempat nak tengok resepi, Amie sukat gunakan cara orang dulu... pakai cawan!


Resepi : Apam Pisang Kukus

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum siap diayak bersama 1 sudu teh baking powder
1 cawan pisang berangan siap dilecek bersama  secubit garam dan 1/2 sudu teh soda bikarbornat
3/4 cawan gula perang
3/4 cawan tepung jagung
3 biji telur gred AA
bekas acuan secukupnya

Cara:
1. Panaskan periuk pengukus. Jika takut wap air menitik ke atas apam, balutkan tutup pengukus dengan tuala yang bersih. 
2. Dalam sebuah bekas yang besih, pukul telur bersama gula menggunakan whisk hingga gula hancur.
2. Masukkan tepung dan gaul rata diikuti dengan pisang lecek.
3. Setelah adunan kelihatan sebati, masukkan pula minyak dan gaul lagi tetapi jangan terlalu lama, cukup sekadar minyak kelihatan meresap ke dalam adunan.
4. Isikan adunan apam pisang ke dalam bekas acuan yang dikehendaki. Amie gunakan bekas acuan kecil-kecil. (Kalau takut melekat, sapukan sedikit minyak pada acuan - Amie tak sapu dengan minyak - tapi kalau anda cuba buat dan melekat pula, jangan salahkan Amie tau). Kukus antara 10 -12 minit. Jika ada suka, anda boleh gunakan loyang tetapi perlu mengukus lebih lama antara 35 - 40 minit atau sehingga apam masak.
Amie tidak gunakan tuala untuk membalut tutup pengukus, dan Alhamdulillah air wap tidak menitik atas apam pisang.


Dengan menggunakan bekas acuan yang comel seperti di atas tu, Amie dapat 24 ketul apam pisang yang lembut dan gebu. 

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe