Bubur Abang

3:51 PTG

Dan pada ketika ini langit pun kelihatan mendung.....
Panas terik membuatkan siang & malam seperti berada dalam sauna. Dari segi positifnya, elokah difikirkan tentang keadaan di dalam akhirat nanti agar timbul rasa keinsafan untuk menambah amal baik dan menjauhi amal mungkar. Keringat yang meleleh hingga menitik-nitik membasahi tubuh sudah tentunya membantu proses pembuangan toksin dalam badan melalui perpeluhan. Alhamdulillah, setiap kejadian Allah sentiasa ada hikmah di sebaliknya untuk difikir bersama.


Lama tidak kunikmati Bubur Abang... 'abang' yang membawa maksud 'merah'. Dari kecil Amie sudah dibudayakan dalam keluarga dan masyarakat kampung kami dengan hidangan Bubur Abang  pada waktu-waktu tertentu. Bubur Abang biasanya disajikan sebagai salah satu tanda kesyukuran dan biasanya muncul dalam kenduri kesyukuran yang disebut sebagai 'selametan'. Ketika hamil kesemua anak-anak dan masuk bulan keempat, Bonda selalu pesan supaya masak Bubur Abang sebagai tanda kesyukuran sekiranya tidak membuat sebarang kenduri. Rasa kesyukuran ini memadailah dengan berkongsi semangkuk Bubur Abang yang dibahagi-bahagi sesama jiran tetangga.
Memang Bubur Abang membawa seribu satu nostalgia masa lampau yang tak mungkin dapat Amie lupakan. Orang kampung, jiran tetangga akan menghulur semangkuk Bubur Abang yang masih panas, dan lemak-lemak manis sekiranya memperolehi apa-apa yang dihajati termasuk anak-anak lulus peperiksaan, anak kecil pandai berjalan, menerima kehadiran orang baru dalam keluarga terutama sekali sewaktu diadakan muputi (pusat bayi tanggal), melenggang perut sewaktu kehamilan berusia 7 bulan, majlis khatam Quran, bersunat dan sebagainya!


Resepi : Bubur Abang

Bahan-bahan:
1 cawan beras - bersihkan dan tos
1 liter air
400 ml santan pekat
1 cawan gula merah - jika suka lebih manis boleh ditambah
1 sudu teh garam
secubit garam
1 helai daun pandan - siat dan simpul

Cara:
1. Masukkan beras bersama air ke dalam periuk.
2. Masukkan 1 sudu teh garam dan daun pandan. Biarkan sehingga beras kembang.
3. Kemudian perlahankan api dapur dan tutup periuk. Biarkan nasi menjadi bubur dan memekat.
4. Ambil secawan bubur tadi dan tambah dengan secubit garam untuk sedikit rasa masin. Ketepikan.
5. Masukkan gula merah ke dalam periuk bubur tadi berserta santan.
6. Kacau sekali sekala dan padamkan api dapur setelah bubur masak dengan sempurna.
7. Masukkan bubur merah ke dalam mangkuk dan ketika menghidangkannya tambahkan sesudu bubur putih di atasnya.


Mendung di petang hari.... sambil menikmati Bubur Abang di tepi jendela dapur... daku melayan rindu dan ingin kusampaikan hasrat hati ini di angin lalu! Oh! Angin petang... sampaikanlah salam rinduku untuk orang kampungku.... nun di Bukit Hijau!


5 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe