Nyonya Nasi Lemak : MALAYSIAN FOOD FESTIVAL (PENANG MONTH)

12:05 PTG

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pengunjung Amie's Little Kitchen yang budiman. Kali ini Amie sambut kedatangan anda sekalian dengan hidangan Nasi Lemak Nyonya, resepi dari buku masakan Truly Nyonya Penang oleh Chong Moi Eng. Oleh kerana bulan ini merupakan Penang Month (Malaysian Food Festival), rasa teruja pula untuk mencuba resepi yang pelbagai dari sana! Kepada yang berminat untuk sama-sama berkongsi resepi dari Penang bolehlah klik DI SINI. Jom sama-sama meriahkan MFF Penang Month yang dikendalikan oleh Alan : Travelling Foodies.



Nasi lemak bukan lagi merupakan hidangan untuk sarapan pagi seperti dahulu, tetapi kini nasi lemak boleh dinikmati bila-bila masa dan di mana saja. Istimewanya nasi lemak ini tidak terhad kepada lauk asasnya seperti sambal ikan bilis, kacang tanah, telur rebus dan timun, bahkan boleh dipelbagaikan mengikut kemampuan dan citarasa masing-masing. Satu hal yang sangat menarik dalam resepi Nasi Lemak Nyonya ini ialah 'ketiadaan kacang tanah goreng' tetapi wujud kacang panjang celur!



Resepi : Nyonya Nasi Lemak
Sumber : Truly Nyonya Penang by Chong Moi Eng

A : Coconut Rice
rice - 1 bowl
butter - 1 small piece
chicken powder - 1 tbsp
coconut milk - 1 tsp
pandan leaf - 1 small bundle
water - adequate

B : Sauce - blend into paste
chili paste - 100g
shallot - 5
lemongrass (chooped) - 1 stalk

C : 
fresh prawn - 300g
assam juice -1/2 cup
sugar, salt - 1 tsp each

D : side ingredients
anchovy - 50 g -deep fry till crispy, drain and set aside
cucumber - 1/2  - sliced
long bean - 100g - cut into small sections, scald and drain
boiled egg - 1 - cut into quarter

Method:
1. Cook Ingredients A in electric cooker.
2. Heat up 1 tbsp of oil in a pot. Fry Ingredients B until fragrant. Add Ingredients C and some water. Cook for 5 minute.
3. Place cooked rice, side ingredients and sauce into a plate. Serve.



" I am submitting this post to Malaysia Food Fest , Penang Month hosted by Alan of Travellingfoodies"






7 comments

  1. Kak amie cayang...wahhh wahhh nasi lemak Nyonya...yum yummmm sedapnyer..tadi makan mee goreng mamak je...sebab baru sampai dari kampung tk sempat lagi nak ke pasar..huhuhu

    BalasPadam
  2. salam..

    wah, bestnya nasi lemak ni..selera tengok.

    BalasPadam
  3. Assalam kak amie..sy yg dok kat Penang ni, masak nasi lemak main hentam kromo ajer haha..
    Sedap n sangat menarik set nasi lemak kak amie ni...dan2 rasa lapar...

    BalasPadam
  4. waduhhhhh....terliur tengok nasi lemak tu....pagi ni, ingatkan nak buat nasi lemak..tapi kemalasan melanda...huhu..

    BalasPadam
  5. Wah sedapnya Amie.dah la saya ni suka nasi lemak.

    BalasPadam
  6. laparnya perot faa tengok set lengkap nyonya nasi lemak akak ni...brape kak sepinggan? nak order n delivery. haha

    BalasPadam
  7. yang dalam buku saya, ada pulak kacang goreng (konfius dah, hahaha), tapi pengarang dia kata, wajib ada sambal udang

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe