Daging 'Roast' : MALAYSIAN FOOD FESTIVAL (SABAH MONTH)

9:53 PTG

Assalamualaikum.
Jangan terkejut kalau 'roast' yang anda baca sebagai tajuk resepi ini mempunyai pengertian yang berbeza setelah membaca bahan dan cara masakannya. Daging Roast merupakan salah satu resepi masyarakat Melayu Cocos (Amie merujuk komuniti Cocos di Lahad Datu, Sabah kerana Amie amat dekat dengan kehidupan mereka). Hidangan ini seringkali ditemui semasa majlis kenduri-kendara. Biasanya mereka menggunakan daging lembu.



'Roast' membawa maksud 'panggang' tetapi olahan ini sangat berbeza dengan resepi Daging Roast yang dihasilkan oleh orang Melayu Cocos. Cuba kita lihat resepinya di bawah ini.

Resepi : Daging 'Roast'
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg daging batang pinang - biarkan dalam bentuk ketulan
1 bungkus rempah sup bunjut
1 batang kulit kayu manis
2 labu bawang besar - belah 4
5 ulas bawang putih
2 inci halia - hiris nipis
1/3 cawan minyak
air secukupnya
garam / perasa pilihan

Cara:
1. Campurkan kesemua bahan di atas ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana panas sehingga keluar minyak dan kuahmya pekat
2. Potong daging secara berlawanan serat.
3. Hidangkan bersama  kuahnya.


Menurut cerita orang-orang Melayu Cocos, secara tradisinya, dahulu cara memasak daging ini ialah dengan merebusnya terlebih dahulu di dalam periuk sehingga kuahnya pekat , dan kemudian daging tersebut dipindahkan ke dalam kuali bersama minyak yang dikeluarkan semasa proses merebus tadi.  Di dalam kuali pula, daging ini dibalik-balikkan sehingga kuahnya  kering. Pesan kakak ipar Amie : Jangan rebus daging terlalu lembut, sebab tidak cantik hirisannya dan rasanya juga kurang sedap.



"I am submitting this post to MFF Sabah Month



5 comments

  1. kok enak kabeh pangananei ki...kapan arek nyicipi ki..

    BalasPadam
  2. Singgah pagi Sabtu, dah nampak resepi best kat dapur Amie,nak cikit boleh? hik!

    BalasPadam
  3. Hello Amie, wow! Sedap la ni roast daging. Suka tengok tu gravy. Ni la masuk mulut, boleh lupa nama mak, ha ha.
    Looks like lima bintang restaurant dish.
    You are very good.
    Have a fun weekend, simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    BalasPadam
  4. Assallamualaikum Amie..

    Rajinnyaaa... Pelbagai menu dari hari ke hari. Menu2 yg bukan biasa2 lak tu. Si baby kecil tak panggil2 ke ibu dia masa tgh memasak tu? heheheee..

    BalasPadam
  5. Tq...ada gak variety untuk masak daging...looks yummy..!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe