ADSENSE

Khamis, 6 Oktober 2011

Kerabu Bendi

Rasa terliurlah pula bila melihat resepi Kerabu Bendi di blog adik nan seorang di Bukit Garam tu.... siapa lagi kalau bukan guru kaunseling kesayangan Amie tu.....Nani....Nuwairani Ismail Life Is Beautiful. Rajin betul adik bujang ini turun ke dapur. Hari demi hari ada saja resepi yang sedap-sedap dihidangkan semasa kita datang ke rumahnya. Sudah minta izin dengan tuan punya resepi untuk mencubanya di rumah sendiri dan inilah hasilnya Kerabu Bendi yang sangat sedap sekali! Tak rugi mencubanya.


Bolehlah klik di SINI untuk melihat resepinya dengan lebih lanjut.

 Di bawah ini Amie copy paste resepi dari blog Nuwairani yang katanya resepi asal dari Tun Telani. Terima kasih juga buat Tun  Telani.... sedap sangat kerabunya!
KERABU BENDI
Resepi: Tun Telani
Bahan2:
  • 15 bj bendi
  • 2-3 bj cili padi- ikut tahap kepedasan masing2 ye - hiris halus
  • 2 sudu besar ikan bilis- goreng dan tumbuk kasar - Amie gantikan dengan udang kering
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 btg serai- hiris halus
  • 1 bj limau nipis/ 2 bj limau kasturi- amik jus dia
  • 1 sudu kecil gula
  • 1sb nampla -nani tambah
  • 2 ulas bawang merah -nani tambah - Amie pun tambah

Cara2:
  • didihkan air dan celur bendi sebentar. jgn lama sgt, nnti x sedap. nk dia rasa rangup2. lepas celur baru di kerat2 menyerong. jgn kerat sblm celur, nnti dia jd terlalu berlendir.
  • Gaulkan dgn semua bahan.
  • Siap utk dihidang bersama nasi atau ratah saja bg yg ingin berdiet.. hihi..
  • sedap nih! selamat mencuba

Memang sedap.... Amie buat lebih 15 biji.... habis dah!

20 ulasan:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

blh try nnt sebab darl ai mmg suka bendi gini

Amie berkata...

try jangan tak try Ayu...mudah & ringkas=sedap!

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak amie..Wahhh satu lagi alternative nak masak bendi selain campak dalam kari atau goreng bertelur..nak cuba jugalah...

nuwairani ismail berkata...

akhirnya kak amie dapat jugak merasa kerabu bendi ni ye...semalam pon nani buat lagi makan untuk dinner. itu pon ratah aje. tak puas makan.

dZana berkata...

nmpk myelerakan.. tk pernh pulak guna bendi.. nk cuba la nnti bila2..

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam amie...
kita tengok pun terliur jugak ni... tp stok sayur lain byk lagi kat dlm esbox tu... bila2 ada stok bendi bolehlah try... aritu tgk tun buat pun terliur jugak..

EmbunRosaliza berkata...

Assalam Amie, lps tgk umah nani, tgk sini lak kerabu bendi tu, tergoda kita

Ida,Japan berkata...

lum pernah ida mkn kerabu bendi..mesti sedap nihhh kan k'amie

quinnie berkata...

sedapnya kerabu....saya duka bendi..duk masuk dlm list je resepi ni..tak buat lagikkk..huhuhu

ummiross berkata...

penambah selera ni Amie...

Mieza berkata...

Kak amieeee ku yg baik hati..waaaaa naper ditayangkan kerabu..mieza ni cukup peveret dgn kabu tauuuu...kalau ada kabu mmg berselera gitu..tp hr ni belum makan nasi sebab dlm mission menguruskan badan..tp kak amie menayangkan kabu ni mula la tak tahannnnnn

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam K.Amie...atie X pernah mkn bendiiiiii...!!:D

Nieza berkata...

kak, sedapnya kerabu ...saya suka mkn kerabu..tapi yg bendi ni tak pernah buat lagi harus dicuba nanti.

p/s: dah gantung award dah kak..tq yer:)

Yana Shaiful berkata...

Dah lama nk bt kerabu bendi tp x terbuat lg..asyik bt benda lain jee.. lepas ni mmg kna bt jgk..sedap je tgk :=)

Nens Collection berkata...

sy suka bendi..boleh try ni..salin resepi lagi..hehe

Kakzakie berkata...

Wah.. makan dgn nasi panas-panas nie Amie tak payah lauk lain pun dah sedap

Amie berkata...

Sue,
ini pertama kali buat.... memang sedap, mesti cuba...gerenti nak buat lagi.

Nani,
terima kasihlah dik....idea menu yang sangat bagus ni, simple tapi sedap!

Dzana,
rasanya pun buat kita nasik selera nak tambah nasi ni....

Amie berkata...

Madiha,
stok bendi memang selalu ada di dapur Amie, memang lepas ni nak buat selalu....

Kak Rosa,
takpe kalau tergoda... boleh cuba buat... sedap kak!

Ida,
memang sedap dik....tak tipu punya... hehehhhheee

Amie berkata...

Quinnie,
tak rugi cuba dik....mesti cuba...dijamin sedap!

Ummi,
betul tu Ummi.... lagipun senang saja nak buat.

Miezaaaa cayanggg...
mesti tayang, mesti kongsi...sebab sedap sangat.... oh Miezaaa... robohkanlah tembok diet tu dulu dik... try dulu kebu niii...

Amie berkata...

Azatie,
ooo... rugi...rugii...rugi sangat-sangat tu Atie...ni tak berlendir punya resepi...

Nieza,
cuba dik... jangan tak cuba... terima kasih sudi gantung award...

Yana,
jangan tangguh-tangguh lagi Yana... terus buat, cepat buat, cepatlah pulak nak rasa sedapnya kerabu bendi ni...

Nens,
silakan salin... jangan lupa buat ye...


Kak Zakie,
betul tu... sebab dah cukup lengkap segala bahan... sedapkak!