ADSENSE

Jumaat, 4 Oktober 2019

Pelari Tercorot!

Nampaknya dapur dah mula sepi.
Jarang-jarang masuk dah.
Tak ada alasan lain. 
Sibuk.
Banyak kerja-kerja yang terpaksa disiapkan di rumah.
Harapkan Fairuz untuk masak....hiks!
Sebelum Fuad balik ke Johor, bujang satu inilah yang agak rajin ke dapur. Tapi selalu merendah diri. Katanya masakannya tak sedap. 
Hurrmmm... kalau dah lapar, sedap tak sedap tolak tepi. Yang penting perut perlu diisi.
Maka.... tak dapatlah ambil gambar-gambar masakan buat sementara waktu.
Apa pun, sehingga mood masak-masak datang kembali, marilah layan dulu kisah Pelari Tercorot di bawah ini!

Ini cerita lama. 4 Ogos 2019. Gatal kaki nak ikut larian 5km. Seawal 5:30 pagi Kam sudah sampai depan pagar rumah, bawa kita ke lapangan Sekolah Menengah Cina, LD.

Lebih 200 penyertaan untuk memeriahkan larian ini.
Ketika berlari (jalan laju sebenarnya), teringat-ingat kisah arnab dengan kura-kura. Bayangkan pelari yang lain semuanya itu arnab yang tertidur di bawah pokok tepi jalan pada kilometer ke 4.5! Dapatlah diri ini sebagai sang kura-kura memintas dan meninggalkan mereka! Hahaaaaa....!


Namun keajaiban itu tidak terjadi!
Dan memang tidak akan terjadi!
Biarlah daku menamatkan larian ini dengan caraku yang tersendiri, dengan kemampuan dan kudrat wanita awal usia emas...kihkihkihhhh!
Kawan-kawan memanglah entah di mana!

Tentunya masing-masing sudah sampai ke garisan penamat!


 Sampailah juga ke garisan penamat, dan dapat medal tertulis: Respect Your Body -  Awareness Run 2019. Hahaaaa... lepas lari, ramai-ramai serbu restoran di Fajar cari teh tarik dengan roti canai!

15 September 2019.
Ikut larian lagi.
Kali ini sejauh 5.2 km.
Penyertaan melebihi 400 orang.
Seperti sebelumnya, sebelum matahari terbit, Kam sudah sampai depan pagar rumah, angkut kita sekali ke padang Taman Bandar @ Taman Katak.

Tak fikir lagi dah tentang arnab atau kura-kura. Corot pun corotlah! Kena terima hakikat, diri tu sudah kurang tenaga. Badan pun comel montel semacam! Kih kih kihhhh! Tapi orang tak tau, si montel ini pernah johan merentas desa dalam kejohanan sukan sekolah abad ke -20 yang lalu! Itu tenaga ketika masih bujang! Jadi ketua rumah sukan pula. Rumah Biru. Rumah Kinabalu. Dah ada anak satu pun ikut juga larian merentas desa, tapi dapat nombor 2! Tak sedar diri pula waktu itu.... terlupa baru 3 atau 4 bulan bersalin abang Farid! Adeeehhh! Nasib baik okey... taklah turun peranakan dan sebagainya. Hurrrmmm... kalau boleh ingin ulangi kenangan lalu, pernah johan pertandingan ping pong dalam acara sukan PSKPPS!

Kiranya ada jugalah sejarah kecergasan diri suatu waktu dahulu!

 Merancang untuk acara larian yang seterusnya.
Rasanya, lepas ini nak ikut aktiviti lainlah pulak....ahaks!

Lepas lari, ajak Kam jalan-jalan masuk kampung. Jumpa gerai sate. Makan sate dulu dengan gado-gado. Order 20 cucuk sate dengan 2 bungkus gado-gado. Bawa pulang. 

Sampai rumah, Encik Suami tanya:
Ikut larian atau makan-makan?
Kita jawab: Lepas buang 300-400 kilo kalori, kita tambah semula 2000 kilo kalori...ngeeee!

Terima kasih kerana sudi baca Pelari Tercorot sampai habis!

7 ulasan:

Cik Ash berkata...

Seronok dapat terlibt dengan larian ramai2 7gitu

Madam And the kids berkata...

Semoga sihat dah cergas selalu.

Sheila Arshad berkata...

sekurang-kurang akak pernah jugak join berlari. Ammi ni asyik-asyik plan...sampai kesudahpun memang plan jelah. Mendaftarnya ntah bila.

Unknown berkata...

Hey korang, Pernah try bungkusit tak? food delivery bumiputra kalau belum boleh try download di ios dengan android boleh hantar dari makanan,dokument dan macam-macam lagi https://bungkusit.com.my/

norhidana berkata...

bestnya kak... rajin lah akak join lari2 gini... tak kisahla corot ke apa...

عبده العمراوى berkata...



شركة تنظيف فلل بالجبيل
شركة تنظيف بالجبيل
شركة المثالية لتنظيف المجالس بالجبيل
شركة المثالية لتنظيف الكنب بالجبيل
شركة المثالية لتنظيف الموكيت بالجبيل

Mohamed Abdellatif berkata...

افضل طريقة لعزل الخزانات الارضية وأنواع مواد عزل الخزانات
عزل خزانات المياه هل تعلم أيها العميل أن مصداقية الشركة وتعاونها التام أكبر دليل على اتخاذ بطريقة مساندة افضل طريقة لعزل الخزانات الارضية وأنواع عزل الخزانات ولأننا رمز التميز تمكنا نحن شركة عزل الخزانات من توفير أفضل طرق متخصصة في الاعمال الخاصة بالعزل فهيا إلى الإلمام بهذه الطرق حيث انني تعجبت من هذه الطرق كيف تحقق المرجو منها والمسألة لا تحتمل تفكير في مستقل وإنما لابد من العمل الجماعي.
شركة عزل خزانات بسكاكا
بالمجمعة
شركة عزل خزانات بالجوف
شركة عزل خزانات بصبيا