ADSENSE

Khamis, 17 Oktober 2019

Lauk-Pauk Kampung

Assalamualaikum.
Selamat petang semua.
Terima kasih buat semua pengunjung setia Amie's Little Kitchen.
Walaupun sudah jarang kongsi resepi, tapi tetap juga sudi jengah dapur Amie.
Tidak lupa juga ucapan terima kasih buat followers baru yang turut memeriahkan dapur ini.
Nampaknya kerja-kerja dapur banyak kali bertukar tangan antara ibu dengan anak.
Fairuz suka masuk dapur, tapi masakannya sudah tentulah apa yang dia suka. Faham-faham sahajalah, selera anak-anak remaja memang tak lari dari 'ayam'! Selain ayam, seperti ikan atau daging, memang 'kurang' sikitlah dia.
Beza pulalah dengan selera kita. Lebih suka masakan kampung. Lebih berselera kalau hidangan berasaskan ikan dan sayur-sayuran.
Oleh sebab asyik hidangan ayam goreng, ayam masak kicap, ayam masak kari dan semuanya yang berasaskan ayam, maka kita pun pilihlah lauk-pauk kampung yang memang diidam-idamkan selama beberapa hari. 

Dah lama teringin nak makan kerabu pucuk paku tanjung gaya air tangan Bonda!
Kita padankan dengan ikan sepat kering. Ikan sepat ronggeng kot! Itulah lauk kenangan zaman dahulu ketika di kampung.

Untuk Firdaus yang memang suka memilih telur sebagai lauk, kita buatkan telur dadar campur dengan hirisan daun bawang dan cili besar serta bawang Holland.

Tak lengkap hidangan kami kalau tak ada masakan sup. Sempatlah juga renih kaki ayam, tambah hirisan betik nak bagi sup rasa manis dan pedas lada putih sikit. Masukkan juga kentang dan juga white fungus. Sesekali nak bagi Fairuz makan kaki ayam juga. 

Sebenarnya Firdaus kurang gemar ada tambahan bahan dalam telur dadar, tapi nak ajar dia juga supaya boleh pelbagaikan bahan yang masuk dalam perutnya...hiks!

Dah tahu, dan faham tak ada siapa akan usik ikan sepat kering. Jadi Amie gorengkan ikan bayan.

Dulu, makan 10 ekor ikan sepat kering pun masih rasa tak cukup! Sekarang, kalau goreng 7 ekor, terpaksalah habiskan untuk 7 kali makan! Encik Suami memang tak sentuh langsung! 


Inilah gandingan mantap ikan sepat kering! Kerabu pucuk paku tanjung dengan tambahan isi lokan saiz kecil, kelapa parut tanpa sangai yang digaul bersama bahan lain termasuk cili padi, cili padi merah, belacan, bawang putih dan merah bakar, kemudian diakhiri dengan garam gula dan renjisan air limau kasturi! Ini resepi Bonda kita. Kalau boleh kelapa tu dibakar  atau dipanggang terlebih dahulu kemudian baharulah diparut. Baunya wangi. Tapi, kita tak buat begitu. Kelapa memang dah siap parut sewaktu dibeli. Jadi, gaul sajalah dengan bahan-bahan lain. Oh! Terlupa pula. Kita ada masukkan hirisan daun kencur  dan sedikit isi kencur yang ditumbuk bersama cili. Orang Jawa memang tak Jawalah kalau tak bubuh kencur!

Sebenarnya nak cerita ikan sepat kering goreng, tapi disebabkan dia duduk bertenggek atas talam bersama lauk-pauk lain, jadi secara sengaja terceritalah semuanya heheeeee!
Nampaknya bukan kongsi resepi, tapi sekadar kongsi kenangan lalu!

3 ulasan:

Kisah Tatie berkata...

lauk pauk ni lah yang mengundang nasi tambah bila makan panas-panas. sodap eh

Susan berkata...

Excellent post. Search Twitter to find the latest news and world events faster. Find popular accounts to follow, like and share Twitter search.

Amie berkata...

Tatie,
betul tu...