Ikan Susu Masak Lemak dengan Kencur

5:35 PTG

Menjelang  tengahari tadi Encik Suami bawa pulang 2 ekor ikan susu. 
Lama juga tak makan ikan susu. Kata Encik Suami, penjual ikan kata sekarang ini kurang ikan. Nelayan pun takut turun ke laut. Sebelum ini beberapa kali kejadian culik berlaku di sekitar pantai timur, dan tidak terkecuali di pantai Lahad Datu. Perintah berkurung yang tidak dipatuhi menyebabkan pihak berkuasa tidak dapat berbuat lebih dari had kuasa mereka. Walaupun tidak diwar-warkan, tapi sebenarnya perintah berkurung masing berjalan terutama di kawasan perairan Tawau, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan dan Beluran. 
Berita  terkini ada menyebut bahawa perintah berkurung di kawasan perairan 7 daerah dalam Zon Selamat Timur Sabah (ESSZon) dilanjutkan sehingga 23 Oktober ini. Jadi, orang ramai tidak dibenarkan berada di kawasan perairan bermula dari jam 6 petang sehingga ke pukul 6 pagi esoknya. Boleh bayangkan bagaimana nelayan juga perlu mematuhi arahan ini?
Nampaknya kumpulan militan Abu Sayyaf dari selatan Filipina masih menjalankan kegiatan jenayah rentas sempadan dengan melakukan penculikan untuk mendapatkan wang tebusan!

Wokey... kita cerita tentang ikan susu tadi. Amie cadang untuk mengolah ikan ini sebagai hidangan berkuah. Amie akan masak lemak, tapi tambah kencur. Kalau ikutkan air tangan Bonda, ikan(Bonda suka ikan pari) kena bakar atau panggang terlebih dahulu. Kemudian tumbukkan cili padi hijau, dengan isi cekur, bawang putih dan bawang merah bakar. Santan kelapa pula diperah dengan menggunakan air suam. Campurkan kesemua bahan tumbuk ke dalam santan, tambahkan sedikit air asam jawa, garam dan perasa pilihan. Jika suka boleh tambahkan kacang panjang atau terung pipit mentah. Adeeehhhhh... enak banget!
Kakak Amie pula, lebih suka goreng terlebih dahulu ikan (biasanya ikan keli), kemudian didihkan bersama kuah santan dan kencur di atas api.
Amie pula, lagilah menyimpang...hiks! Tak panggang! Tak goreng juga!
Terus lebur bersama dalam periuk!
Jom lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 ekor ikan susu seberat 700 gram - bersihkan dan kerat 6
3 cawan santan dari 1/2 biji kelapa (kisar air dengan kelapa parut) 
1 keping asam gelugor
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar / tumbuk:
20 biji cili padi hijau
5 butir isi kencur
3 cm kunyit hidup
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
5 helai daun kencur - hiris halus

Cara memasak:
1. Masukkan santan ke dalam periuk bersama asam keping dan bahan kisar. Kacau rata.
2. Kemudian masukkan ikan susu.
3. Masak di atas api sederhana.
4. Kacau selalu supaya tidak pecah santan.
5. Setelah kuah mendidih dan ikan susu masak, perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Akhir sekali, masukkan hirisan daun kencur. Kacau sekali dua dan kemudian padamkan api dapur.

Beginilah hasilnya Ikan Susu Masak Lemak dengan Kencur. Sukanya kita makan bahagian perut ikan susu yang berlemak ni! Jom makan.

1 comments

  1. I can see that you are a specialist at your field! I am propelling a site soon, and your data will be exceptionally valuable for me.. Explore photo and video images on Instagram, latest posts and popular posts about Pikdo

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe