Sup Kaki Ayam dengan Betik & White Fungus

10:49 PG

Selamat berhujung minggu.
Hari ini Amie masak hidangan tengahari lebih awal.
Bila dah masuk dapur, sambil kemas sedikit-sedikit sambil sediakan sarapan, sambil juga siapkan bahan untuk masak tengahari. 
Memandangkan kali ini Amie nak masak sup kaki ayam, perlu sedikit masa lebih untuk merenihnya, jadi Amie fikir eloklah masak sekali harung di sebelah pagi. 

Seperti biasa, kalau ada betik mengkal memang Amie suka masak sup dengan ayam, atau kaki ayam. Suka sangat nak hirup kuahnya yang manis semulajadi dari buah betik! Ditambah pula dengan rasa pedas-pedas lada putih dan aroma daun kemangi! Aduhai....mau dua tiga mangkuk hirup kuah, sampai kembung...hiks!

Bahan-bahan:
500 gram kaki ayam - bersihkan dan potong ikut citarasa
1 biji betik mengkal anggaran 500 gram - kupas kulit, buang biji dan potong ikut citarasa
2 kuntum white fungus - rendam hingga kembang kemudian carik-carik
7 tangkai kemangi
2 liter air
1 labu bawang besar - belah 8
7 ulas bawang putih - belah 2
3 cm halia - hiris nipis
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 sudu kecil lada putih - tumbuh
garam / perasa pilihan secukupnya 

Cara:
1. Dalam sebuah periuk / kuali masukkan air, kaki ayam, betik, white fungus, bawang besar, bawang putih, halia, bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga.
2. Masak menggunakan api besar sehingga mendidih  selama 10 minit, dan kemudian perlahankan api. Renih sehingga kaki ayam menjadi lembut.
3. Perasakan dengan lada putih, garam dan perasa pilihan.
4. Biarkan seketika dan kemudian masukkan daun kemangi. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.

Akibat masak sup kaki ayam di awal pagi, makan kami sekeluarga bersarapan pagi dengan tambahan sup kaki ayam! Asyik menhgirup kuah yang manis lazat dari rasa buah betik, dan leka menikmati kaki ayam serta white fungus, maka habislah seperiuk Sup Kaki Ayam dengan Betik & White Fungus yang kononnya dimasak untuk hidangan tengahari!

2 comments

  1. wah sedap tu kaki ayam... ingat dulu masak betik muda tapi tak pernah lah pulak campur dengan kaki ayam..em resepi yang nampak sedap je ni..

    BalasPadam
  2. Daun kemangi tu apa ya? Rasa dan baunya macamana?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe