Ikan Merah Goreng Bercili

5:55 PTG

Assalamualaikum.
Selamat menyambut Nisfu Syaaban. Moga kita dapat tutup buku lama dengan amalan yang sempurna, dan menerima buku baru dalam keadaan bersih tanpa cela untuk meneruskan kehidupan di hari muka.
Dan marilah kita sama-sama nantikan kedatangan tetamu kita, bulan penuh berkat, bulan Ramadhan yang akan muncul lebih kurang dua minggu sahaja lagi. Mudah-mudahan tahun ini kita semua akan dapat menjalani ibadah puasa dengan sempurna. Aamiin.

Amie sempat masak Ikan Merah Goreng Bercili, walaupun kelam kabut sedikit tapi masih sempat ambil gambar walaupun tanpa prop set yang sempurna! Nampaknya ada sahaja perkara yang hendak dikejar setiap hari, sehingga makan minum pun agak terabai! Cabaran betul rasanya untuk menghidupkan kembali dapur maya yang hampir lesu ini.
Sebenarnya tengahari tadi Encik Suami balik ke rumah, dan seperti biasa sementara Amie tiba Encik Suami akan masak nasi. Pada masa yang sama dikeluarkannya ikan, direndam supaya lembut. Amie pula akan masak lauk, kami makan sama-sama dan Encik Suami akan kembali ke tempat kerja, membawa bersama Fairuz untuk menghadiri kelas tambahan di sekolah.

Bahan-bahan :
4 keping isi ikan merah - perap seketika dengan garam dan serbuk kunyit
5 helai daun limau purut - buang urat
2 batang serai - diketuk
1 keping asam gelugur
1 labu bawang besar - hiris kasar
1 batang leek - hiris 2 cm
garam / gula / perasa pilihan secukupnya
minyak

Bahan kisar kasar:
10 biji cili hijau
3 biji cili merah
15 biji cili padi
1 sudu kecil belacan
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara:
1.  Goreng isi ikan merah hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Tinggalkan 4 sudu besar minyak bekas gorengan ikan di dalam kuali.
3. Masukkan serai, dan kesemua bahan kisar serta asam gelugur.
4. Tumis sehingga pecah minyak.
5. Perasakan dengan gula / garam / perasa pilihan secukupnya.
6. Akhir sekali masukkan ikan bersama bawang hiris kasar dan leek.
7. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.

Bila perut sedang lapar, makan nasi dengan lauk begini memang sungguh menyelerakan! Bismillah.

4 comments

  1. Assalamualaikum kak ... wah ,,sama menu ikan kita masak hari ni ... terliur pulak ni tengok lauk akak

    BalasPadam
  2. Dapnyerrr...Amie! Nak cuba!

    BalasPadam
  3. aduhaiiii masuk rumah amie ni emm memang asyik telan air liur je...

    BalasPadam
  4. Mas,
    lauk orang kelam kabut, campak-campak saja mana yang ada.

    PH,
    Silakan...memang sedap hihihiii...

    Notie,
    meh makan sama.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe