Makan Tengah Hari di Priya Restaurant Agra

8:15 PTG

Sebaik sahaja melangkah keluar dari pintu pagar Taj Mahal, bas membawa kami ke sebuah restoran untuk makan tengahari. Memang tak sabar untuk melihat hidangan yang bakal disajikan. 

Nampak sungguhlah gaya orang tamak hahahahaa! Semua nak dirasa walaupun tak tahu apa namanya!




Mula-mula kami dihidangkan dengan sup jagung. Cantik supnya! Meriah berwarna-warni! Sedap pula tu.

Oleh kerana dihidangkan bersama roti, kami pun terus celup roti dalam sup. Rotinya pula masih panas, ada bawang putih didalamnya. Walaupun tak pernah makan, tapi tetap menyelerakan!

 Tidak lama kemudian datang pula mangkuk berisi lauk-pauk, datangnya satu persatu.
Disusuli pula dengan nasi!

 Cantik pula nasinya!

Gambar di atas tu katanya kurma ayam, setelah Amie tanya kepada pelayan restoran. Yang lain Amie tak ingat apa namanya.


Dan datang pula beberapa jenis makanan yang lain, mungkin boleh dimakan bersama nasi atau roti juga!


 Bila terkumpul kesemuanya, jadilah seperti gambar di atas!
Kami pun sambung makan lagi walaupun perut sudah berasa kenyang makan roti dengan sup jagung! Rugilah kalau tak mencuba!

 Hidangan terakhir kami ialah sepiring halwa kundur!

Ini dia Restoran Priya, salah sebuah restoran yang menghidangkan makanan halal di Agra.
Suasana dan hidangan makanannya memang berbeza dengan restoran mamak di tempat kita!
Gambar di atas ini sebenarnya diambil sebelum makan tengahari (kalau tak silap). Kami dibawa melawat ke tempat ukiran pembuatan barang hiasan daripada batu marmar. Oleh kerana tidak dibenarkan ambil gambar, jadi tak dapatlah Amie nak kongsikan sebarang info di sini. Kami dihidangkan dengan secawan kecil minuman panas iaitu teh masala. Inilah buat kali pertamanya Amie minum teh susu beraroma halia, buah pelaga dan kayu manis, mungkin juga ada campuran bunga cengkih. Sedap! 
Terima kasih sudi hidangkan teh masala untuk kami.

Dan aktiviti terakhir pada petang 19 Mac 2018 itu, kami membeli-belah di salah sebuah kedai yang menjual pelbagai jenis saree di tingkat atas. Amie sempat membeli sehelai baju Gujerat berwarna merah sebagai kenangan berharga INR3200. Nampaknya Salawati dan Dayah juga memilih warna merah, manakala Kamsiah memilih warna biru tua. Sementara menunggu yang lain memilih saree kegemaran masing-masing, kami turun ke tingkat bawah memilih gelang, fridge magnet, keychain dan sebagainya. Amie tidak melepaskan peluang membeli sebuah pinggan berukir Taj Mahal dan sebuah buku resepi  Saffron Plate - Kashmiri Cuisine with a Historic Perspective berharga INR750/-

Maka berakhirlah cerita tentang Agra untuk hari ini. Kami kembali ke New Delhi untuk merehatkan diri dan bersiap ke lapangan terbang bagi meneruskan kembara ke bumi Kashmir pula.

Entri berkaitan perjalanan ke India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) :
Melancong ke India : Persediaan Awal
Lahad Datu - Tawau - Kuala Lumpur - New Delhi
India : Kami Datang! Bermalam di Glitz Westend Inn
Taj Mahal - Sehari Bersama Salman Khan di Agra
Makan Tengahari di Priya Restaurant Agra
New Delhi - Srinagar - Dal Lake
Dal Lake Houseboats
Menjamu Selera di Houseboat Dal Lake
Shopping Saree dan Kacang Walnut
Pahalgam - Hotel Pine Spring - Menunggang Kuda di Kaki Gunung
Gulmarg - Gondola Ride - Sledge - Snowbike - Skiing
Mengintai ke Luar Jendela Pahalgam - Srinagar - Gulmarg

Jejak Kenangan Yang Tertinggal di New Delhi - Agra - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg

2 comments

  1. Banyak juga menu makanan dia. Mula-mula rasanya semua nak rasa tapi bila dah hujung-hujung mesti dalam hati nak sambal malaysia. hehehehehe tak pun terbayang roti canai mesia ke.

    BalasPadam
  2. Notie,
    hujan emas di negeri orang, hujan batu negeri sendiri, baiklah di negeri sendiri, setakat boleh isi perut sudah satu kesyukuran sebab tidak semuanya yang sesuai dengan selera, apa pun ia satu kesempatan untuk merasai makanan di tempat orang, hahaaaaaa...mmg roti canai mesia terbaik punya!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe