Siput Dolen Masak Lemak Cili Padi

3:01 PTG

Pagi tadi, lebih kurang pkul 10. Terdengar bunyi hon di depan rumah. Encik Suami kata, itu kawannya. Dia pun keluar dan tak sampai dua minit masuk semula membawa sesuatu. Katanya, kawannya bawakan isi siput dari Semporna. 
Nak masak apa? Amie tanya.
Masak apa-apalah, jawabnya.
Kebetulan memang nak masak untuk makan tengahari.
Alhamdulillah. Rezeki jangan ditolak. Walaupun tak pernah makan, apa salahnya kita mencuba! Mudah-mudahan murah rezeki kawan Encik Suami.
Sebenarnya kami tak tahu nama siput yang Amie masak ini. Yang Amie tahu hanyalah siput tarik dan siput kahanga. Itu pun sebab biasa makan di kedai. Kata Encik Suami, kawan yang hantar isi siput ini kata, nama siput ini mengikut bahasa tempatan (Bajau) 'dolen'. Kalau mengikut bahasa Dusun (bahasa ibunda kawan tadi), siput ini dipanggil 'talasiu'. Terima kasih juga buat rakan sekerja, Puan Hajjah Al Maidah yang memberi info tambahan melalui FB. Katanya memang nama siput ini dolen, atau kandolleng. Alhamdulillah.


 Inilah rupa Siput Dolen Masak Lemak Cili Padi yang Amei olah sebagai lauk makan tengahari kami.

Ini isi siput dolen @ talasiu. Memandangkan isi siput yang agak banyak (lebih kurang 1 kg), Amie masak separuh saja. Isi siput ini dijual dengan harga RM20.00. Jom lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
500 gram isi siput dolen @ talasiu
2 batang serai - diketuk
1 keping asam gelugur
1 cawan santan pekat
1 biji cili merah - hiris-hiris
garam / perasa pilihan
3 sudu besar minyak

Bahan tumbuk / kisar:
20 biji cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm kunyit hidup
1 cm halia
1 cm belacan

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk/kisar hingga bersama serai hingga wangi.
2. Masukkan isi siput dolen @ talasiu.
3. Gaul rata dan tambahkan asam keping serta cili merah hiris.
4. Tuangkan santan.
5. Kacau sekali-sekala dan apabila santan mula mendidih, tambahkan garam / perasa pilihan.
6. Padamkan api dapur.

Orang kata kalau masak begini eloklah tumbuk saja bahan perencahnya...hiks! Tumbuk kasar-kasar, jangan terlalu halus. Tapi kunyit hidup tu tumbuk haluslah ye.

Pertama kali masak siput dolen @ talasiu ni, memang teruja sikit nak tahu apa hasilnya! Nampaknya tidak ada air siput yang keluar sewaktu proses menumis!

Asam keping tu Amie masukkan saiz kecil saja sebab ia jenis yang masam! Kalau terlalu masam nanti terganggu p[ulak rasa siput tu. Cili merah tu pulak, kalau nak tambah cili hijau lagi cantik. Tak bubuh dua-dua jenis cili itupun tak apa. Saja jew masukkan nak bagi meriah!

Jangan lupa tuangkan santan. Amie bubuh secawan saja, sebab mulanya nak bubuh banyak takut kecut isi siput, nanti tinggal kuah saja! Rupanya isi siput pun tak berapa nak kecut! Jangan lupa perasakan dengan garam atau perasa pilihan masing-masing ye.

Dah siap!
Pada Amie.... siput ni sedap diratah saja!
Bentuknya pun comel macam macaroni!

2 comments

  1. Mula² mkn siput ini di Semporna suatu ketika dahulu, ambe ingatkan sutung...tapi agak liat..mcm bukan sutung...siput rupanya .tipah tertipu...😁😁😁

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Makkah & Madinah ~Melaka ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Sabah ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puasa Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe