Ayam Masak Sup dengan Betik

3:17 PTG

Apa khabar semua?
Kami sihat walafiat. Syukur ke hadrat Ilahi kerana masih diberi kesempatan untuk bernafas di muka bumi-Nya. Suhu di tempat kami hari ini sejuk saja, sekitar 24 "C. Mendung sepanjang hari. Sebentar tadi hujan. 
Sejuk-sejuk begini, elok benarlah minum sup panas. Untuk hidangan tengahari, selain ikan dan sambal, Amie tambahkan satu menu iaitu Ayam Masak Sup dengan Betik. Menu ini sudah banyak kali Amie ulang. Amie suka masak ayam dengan betik! Apalagi setelah ditambah dengan sedikit lada putih, bubuh setangkai dua daun kemangi! Waduh! Hirup dua mangkuklah jawabnya! Tapi kali ini Amie tak ada simpanan daun kemangi. Sup pun nampak togel saja, tanpa aksesori yang sepatutnya. Apa yang penting, khasiat sup itu yang Amie cari sebenarnya.

Bahan-bahan:
1/2 kg daging ayam - potong ikut suka
1/2 kg betil mengkal - kupas dan potong dadu
3 kuntum cendawan shiitake - bilas dan rendam hingga kembang - jangan buang air rendaman
1 labu bawang besar - belah 4
3 ulas bawang putih - ketuk
3 cm halia - ketuk
1 sudu kecil lada putih - tumbuk
2 liter air
garam / gula / perasa pilihan

Cara:
1. Jerang air di dalam periuk. Nyalakan api dapur.
2. Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia, daging ayam serta betik dan juga cendawan shiitake. Masukkan sekali air rendaman cendawan tadi
3. Masak dengan api besar sehingga mendidih.
4. Setelah mendidih, tutup periuk dan perlahankan api dapur.
5. Renih sehingga daging empuk.
6. Perasakan dengan lada putih, garam / gula / perasa pilihan.
7. Hidangkan panas dengan taburan daun sup dan bawang goreng.

Amie biasa gunakan betik mengkal. Walaupun warnanya merah tetapi isinya masih keras. Pernah sekali Amie gunakan betik yang agak masak (semasa masak di kampung Bonda - tapi rasanya okey juga. Bonda suka sangat hirup kuah supnya!)

 Apa-apa jenis bawang besar pun boleh digunakan. Halianya pula, biasanya Amie suka gunakan halia muda, dan hiris nipis. Kali ini Amie ketuk saja halia tu.

Cendawan shiitake ini, tak perlu bubuh banyak. Cukuplah setakat dua atau tiga kuntum. Inilah yang membantu menaikkan aroma masakan sup! Bila dah kembang dalam mangkuk rendaman, belah dua atau belah empat jika saiznya besar. Katanya kalau kita selalu amalkan pengambilan cendawan shiitake dalam hidangan tahap kolesterol dalam darah boleh menurun sehingga 40-50%. Mengikut artikel yang Amie pernah baca, berdasarkan satu penyelidikan jika berterusan mengambil cendawan shiitake, ia juga boleh menyingkirkan lebihan lemak dalam badan.

 Nampaknya betik yang Amie gunakan ini sudah mula masak! Tak jadi masalah tu...masukkan saja dalam periuk, lebur bersama yang lain! Betik ini selain harganya yang murah dan mudah diperolehi, ia juga mempunyai pelbagai khasiat terutama dalam membantu proses pencernaan atau penghadaman dalam perut kita! Rasanya semua sudah tahu apa manfaatnya... selain sebagai ubat pelawas secara semula jadi, ia dikatakan juga menjadi ubat kepada masalah sembelit dan buasir! Yang lebih hebatnya, betik juga mampu mencegah terjadinya batu karang dalam pundi kencing!

Untuk daging ayam pula, terpulanglah nak gunakan bahagian mana. Ada yang suka kaki dan bahagian leher, dada, tulang dan juga peha. Kalau nak gunakan bahagian kaki dan leher pun okey, sebab lagi lama proses merenih, lagilah sedap hasilnya!

 Masak sekali harung dalam periuk!

 Gunakan api besar sehingga mendidih.
Pada masa ini jangan lupa ambil penutup periuk dan tutup periuk tu!

Dan perlahankan api ye. Amie suka renih lama-lama. Segala bahan jadi lembut, keluar semua patinya! Anak-anak suka hirup kuahnya pun dah kira okey sebab macam-macam khasiat yang terkandung di dalamnya!
Selalunya Amie masak sup ini dahulu, kemudian barulah masak nasi dan olah lauk yang lain. Amie biarkan sup merenih sementara menyiapkan masakan lain dan bila telah selesai semuanya, barulah Amie buka tutup periuk, perasakan dengan lada putih, garam dan sebagainya.
Kalau nak rasa sup lebih ringan, tak perlulah bubuh lada putih. Biarkan saja begitu, dan ia memang sesuai untuk kanak-kanak yang tak suka rasa pedas!


Inilah hasil kejadiannya.
Lupa bubuh bawang goreng.... hiks!

2 comments

  1. Hmmm...menarik sekali, Amie! PH dok terfikir macam mana agaknya ada betik dalam sup.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe