Kuih Keria

5:19 PTG

Walaupun kuih keria tradisional ini sudah tenggelam dek kemunculan kuih keria gula melaka semenjak dua menjak ini, tapi Amie ingin kongsikan juga resepinya. Inilah salah satu kuih kegemaran Amie masa kecik-kecik dulu. Selain kuih keria keledek, Bonda selalu juga gunakan ubi kayu sebagai pengganti keledek! Oh! Sangatlah sedapnya pada selera kita ketika itu!

Kuih Keria
500 gram ubi keledek oren -  kupas kulit,  tambahkan 1 sudu kecil garam dan rebus hingga empuk
160 gram tepung gandum
20 gram tepung ubi
Minyak untuk menggoreng

Bahan untuk menyira:
160  gram gula pasir
3/4 cawan air

Cara:
1. Lenyek ubi keledek  hingga hancur.  Kemudian uli bersama tepung gandum dan tepung ubi sehingga menjadi doh.
2.  Ambil sedikit doh dan bulat-bulatkan mengikut saiz yang dikehendaki.
4. Leperkan dan buat lubang di tengah.
5. Panaskana minyak yang banyak dalam kuali dan goreng secara terendam menggunakan api sederhana panas.
6. Setelah kelihatan kuning keemasan, angkat dan toskan.
7. Dalam kuali lain, masak air bersama gula pasir sehingga menjadi likat.
8. Masukkan kuih keria dan gaul supaya tersalut dengan air gula.
9. Setelah air gula kering, angkat kuih keria untuk dihidangkan.

 Nampak macam kecil saja ubi keledek oren ini, tapi beratnya lebih 500 gram tu!

 Jom uli keledek lenyek dengan tepung supaya boleh dibentuk.

Lama dah tak menggentel kuih keria sebab dah terbiasa buat donut...hiks!
Tepung gandum di bahagian bawahnya tu agak tebal! Tapi tak mempengaruhi hasil gorengan kuih keria ini. Terlebih daaa....

 Goreng dengan penuh kasih sayang...kih kihhhh!


 Seronok tengok hasil gorengan yang berwarna kuning keemasan tu! Cantikkan?

Maaf ye, tak dapat tangkap gambar semasa memasak air gula. Tak ada Fairuz di rumah untuk minta tolong! Jadi terus sajalah kepada proses menyira.  Setelah gula likat, terus masukkan kuih keria tadi. Bab inilah yang paling suka Amie tengok sewaktu Bonda menyira kuih keria. Di hati kecil Amie berkata, ajaibnya! Daripada gula Bonda masak dengan air boleh jadi gula putih yang cantik menyalut kuih keria! Nostalgik!

Nampaknya kuih keria telah tersalut  gula dengan sempurna. Bolehlah dihidangkan sebagai minum petang.

Keria antarabangsa sangatlah laku,
Khabarnya enak tidak terkata,
Sayangkan dia terbuanglah  daku,
Kerana daku keria biasa!

Ha ha haa...... keria pun pandai merajuk apa!

1 comments

  1. Inilah kuih faveret PH masa duk kat asrama dulu. Tiap2 pagi duk intai2 kafeteria cari kuih keria.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe