Sambal Tumis Terung Pipit Dengan Udang

9:26 PTG

Lama tak jumpa terung pipit!
Kelmarin Encik Suami bawa pulang, tapi sebelum itu dia telefon kita dulu... mahu tak terung pipit?
Apa pulak tak mahu...bawa balik sajalah. Boleh kita masak sambal tumis.
Sebelum kahwin dengan kita, belah Encik Suami tak tahu terung pipit boleh dimakan. Mereka panggil buah rengas, dibuat peluru main senapang kayu masa kecik-keciknya dulu! Sekarang nak jumpa terung pipit pun susah. Pernah beli sekali di pasar tani...seco'et jew dah RM2.00.
Ooowww... banyak jugalah terung pipit yang Encik Suami bawa pulang tu...tolak tangkainya, kita timbang dalam 430 gram gitu.... masak semualah!

Bahan:
600 gram udang harimau - bersihkan
430 gram terung pipit
1 labu bawang besar - mayang kasar1 keping asam gelugur
1 sudu besar gula melaka
1 sudu besar perencah Maggi Cukup Rasa
garam (jika perlu)
minyak

Bahan kisar:
20 biji cili kering 
20 biji cili padi minyak
3 ulas bawang putih
15 biji bawang merah
1 cm halia muda
1 sudu kecil belacan

Cara:
1. Panaskan minyak. Goreng terung pipit hingga layu. Angkat dan toskan.
2. Goreng udang sehingga berubah warna. Angkat dan toskan.
3. Tinggalkan 4 sudu besar minyak di dalam kuali. Goreng bawang besar hingga lalu dan kemudian masukkan bahan kisar, tumis hingga hingga pecah minyak. Gunakan api panas sederhana.
2. Masukkan asam keping dan gula melaka parut. Gaul hingga mesra.
3. Masukkan isi udang harimau bersama terung pipit yang sudah digoreng tadi.
4. Kacau rata dan biarkan seketika.
5. Jika kurang perasa, boleh tambahkan garam atau gula.5. Padamkan api dapur.

Alhamdulillah...

6 comments

  1. sedapnyer....ari tu nurha mengidam nak makan ni, dapat da pun..tp beza xde udang lah..

    BalasPadam
  2. Bulan posa no masa terhad....baru sempat jalan2 ngintai dapur org...😄😄😉. Sedapnya udang dengan terung pipit tu....lama tak makan terung pipit sebab dah lama tak pergi pasar besar...

    BalasPadam
  3. Bulan posa no masa terhad....baru sempat jalan2 ngintai dapur org...😄😄😉. Sedapnya udang dengan terung pipit tu....lama tak makan terung pipit sebab dah lama tak pergi pasar besar...

    BalasPadam
  4. Elok Dan banyan khasiat terung pipit ni

    BalasPadam
  5. Nmpk begitu menyelerakan!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe