Ikan Kerapu Masak Tiga Rasa

10:19 PTG

Selamat meneruskan ibadat puasa buat semua.
Kali ini kita berkesempatan untuk kongsikan menu Ikan Kerapu Masak Tiga Rasa.Masakan begini memang digemari anak-anak. Boleh dimakan waktu berbuka atau bersahur.
Untuk resepi tiga rasa ini, kita tambahkan taucu manis dalam penyediaan sosnya. Kalau Encik Suami dan anak-anak kata sedap, bolehlah diterima sebagai salah satu resepi ikan...ahaks!
Saiz ikan kerapu ni agak besar, tapi tak tahu berapa gram sebab 'terjumpa' dalam peti sejuk. Tak perasan bila Encik Suami beli...hiks! Mulanya kita nak kukus saja memandangkan agak sukar untuk menggorengnya sebab perlukan minyak yang agak banyak dan kuali saiz besar. Tapi akhirnya kita goreng dengan bengkokkan sedikit badannya...jadi pecah dan patahlah sedikit belakang ikan tu!


Bahan:
1 ekor ikan kerapu - bersihkan - toskan - lumur dengan sedikit garam dan tepung jagung - ketepikan
1 biji campsicum hijau - potong dadu
1 cawan campuran hirisan brokoli dan bunga kubis.
7 biji tomato ceri - belah 2
1 labu bawang besar - mayang kasar
2 sudu besar taucu manis
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili Thai
2 sudu teh tepung jagung bancuh dengan 1 cawan air
minyak

Bahan kisar:
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
7 biji cili padi
1 cm halia

Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng ikan kerapu hingga masak. Angkap dan ketepikan.
2. Tinggalkan 4 sudu besar minyak bekas gorengan ikan dalam kuali.
3. Tumis bahan kisar hingga wangi.
4. Masukkan bawang besar dan tumis hingga layu.
5. Kemudian masukkan capsicum, brokoli, dan bunga kobis. Gaul sebati.
6.Tambahkan sos tiram, sos tomato, sos cili Thai dan taucu manis.
7. Tuangkan bancuhan air tepung jagung.
8. Setelah sos agak pekat, masukkan tomato ceri dan padamkan api dapur.
9. Tuangkan sos di atas ikan kerapu goreng tadi.
10. Hidangkan.


3 comments

  1. Salam Kak Amie.. selamat berpuasa.. wah.. seksi n bergayanya ikan kerapu tiga rasa akak tu.. nyum2 terliur dibuatnya.. datang bawak pinggan kosong.. hihihi

    BalasPadam
  2. Wah... nampak sedap ikan kerapu tiga rasa Amie. Terliur dah ni.

    BalasPadam
  3. Assalam kak amie...
    Bahaya tul masuk blog otai pagi2 camni...kan dah terliur ni heheee....


    SELAMAT BERPUASA KAT AMIE SEKELUARGA

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe