Gulai Itik Hijau
4:21 PTG
Gulai Itik Hijau...
Untuk mendapatkan resepi yang asli, boleh rujuk RESEP GULAI ITIAK LADO MUDO KHAS MINANG, yang katanya berasal dari Agam, Bukit Tinggi, Sumatera Barat.
Atau layari di sini: RESEP GULAI BEBEK CABAI HIJAU, atau juga di sini: GULAI ITIAK LADO MUDO DI NGARAi SIANOK.
1 ekor itik - potong 10 bahagian
1/2 kg cili hijau - kisar kasar
800 ml air
2 batang serai - dititik
5 helai daun limau purut
2 keping asam gelugur
1/2 cawan minyak
Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
10 biji buah keras
2 cm kunyit hidup
2 cm lengkuas
1 sudu besar lada putih
garam secukup rasa
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, serai dan daun limau purut sehingga wangi.
2. Tambahkan cili hijau dan asam keping. Gaul rata.
3. Masukkan daging itik serta air. Masak sehingga daging itik empuk.
Gunakan 1/2 kg lado mudo yo!
1 comments
Salam Amie..tgk gulai itik ni teringat kat abg ipar yg suka noooo mkn juadah dari itik ni :D
BalasPadam