Tom Yam Sayur

5:50 PTG

Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung.
Rumah agak sepi...
Hanya berdua dengan Firdaus.
Fuad ikut seminar teknik menjawab Matematik Tambahan di SMKA.
Fairuz pula ikur serta Jamboree on the Air (JOTA) & Jamboree on the Internet (JOTI) Antarabangsa di LD.
Encik Suami pula agak lewat balik ke rumah.
Hmmmmm......

Apa kata Amie belanja menu sihat... semangkuk Tom Yam Sayur! 
Nak tak?

Bila sebut tentang tom yam, sudah semestinya terbayang kuah yang pedas, panas, ada rasa masam serta aroma yang sungguh memikat! Yang pasti, hirup kuah sampai ke titisan akhir... slurrrrpppp!
Hari Sabtu, minggu lepas 10 Oktober Amie bawa sebelanga tom yam ke sekolah. Selepas selesai solat hajat bersama murid-murid PT3 dan calon SPM, kami menjamu selera bersama ibu bapa, dan murid-murid. Kami bawa makanan dari rumah. Macam-macam ada, dan sudah tentunya sebelanga tom yam tidak ketinggalan untuk dihidangkan. Memikirkan ada yang mungkin alahan makanan laut, Amie putuskan masak tom yam daging campur ayam. Sementara menunggu masa untuk makan-makan, Amie panaskan tom yam di dapur kantin, dan memasukkan sayur-sayuran seperti putik jagung, kobis bunga, tomato, daun limau purut dan menambah lagi cili padi serta jus limau nipis!
Alhamdulillah, tom yam habis kering dan hanya tinggal batang serai.
Terima kasih buat Ustazah Zarina. Pesan Ustazah Zarina, jangan lupa masukkan tomato kisar supaya kuah pekat, dan kalau nak kuah warna merah, kisarkan juga cili kering. Bagaimanapun, Amie tak buat pes tom yam sendiri, guna saja kiub tom yam dan campurkan dengan pes tom yam dalam botol. Sedap! Tak puas makan minggu lepas, hari ini Amie masak lagi tapi malas nak tunggu daging empuk. Jadi, masak sajalah yang mudah dan cepat.

Resepi Tom Yam Sayur ini Amie olah ikut citarasa sendiri. Bahan yang digunakan pun tak banyak, mana yang ada dalam simpanan saja. Memang rasanya pedas, terasa asam limaunya! Tapi itulah yang Amie suka!

Bahan-bahan:
1 liter air
2 kiub tom yam
1 sudu besar pes tom yam 
4 biji tomato - dikisar
1 labu bawang besar
3 batang serai - diketuk
2 cm lengkuas - diketuk 
15 biji cili padi - diketuk - kalau tak tahan pedas boleh kurangkan
5 helai daun limau purut
15 biji gegelung ikan - potong 2
100 gram brokoli - potong ikut suka
100 gram kubis bunga - potong ikut suka
1/2 batang lobak merah - kupas kulit dan potong bulat 
2 biji limau nipis - ambil jusnya 
daun ketumbar secukupnya

Cara:
1. Jerang air dalam periuk hingga mendidih.

2. Masukkan serai, cili padi, lengkuas, bawang besar, lobak merah, tomato kisar, kiub tom yam dan pes tom yam.
3. Setelah kuah tom yam mendidih sekali lagi, tambahkan gegelung ikan, brokoli, dan kubis bunga.
4. Biarkan mendidih di antara 3 hingga 4 minit.
5. Jika perlu, tambahkan bahan perasa yang disukai, misalnya sos ikan (tapi Amie tak bubuh sebab kiub tom yam sudah memberikan rasa yang sempurna.)
6. Masukkan daun limau purut dan kemudian tambahkan jus limau nipis.
7. Padamkan api dapur.
8. Hidangkan panas dan taburkan daun ketumbar.


Ringkas bukan?
Tapi sedap! 
Kita makan berdua dengan Encik Suami. Tak cukup seorang semangkuk, menambah lagi.... tambah kuahnya yang sangat sedap itu!

6 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe