Sedapnya Ayam Goreng Berempah Seri Bayu!

5:45 PTG

Selamat petang pengunjung Amie's Little Kitchen yang budiman. Terima kasih pada yang sudi menjadi pengikut baru. 
Sekarang pukul 4.41 petang, baru berkesempatan mengintai dapur maya ini. Hari ini langit agak cerah tapi lepas makan tengahari nampak mendung pula. 
Apa cerita sekarang?
Jerebu yang masih belum reda?
Jemaah haji yang beransur pulang ke tanah air... didoakan semua jemaah haji dari seluruh dunia kembali ke pangkuan keluarga dengan selamatnya, dan mudah-mudahan mendapat haji yang mabrur! In shaa Allah... amin.
Wokeh!
Kita cerita tentang resepi hari ini.

Amie buat Ayam Goreng Berempah Seri Bayu. Saja tambah hujungnya tu perkataan Seri Bayu mewakili negeri Sabah he heee.... sebab diolah di Negeri di Bawah Bayu kononnya! Sebenarnya Amie teringat keenakan ayam goreng yang dihidangkan bersama nasi lemak ketika Amie menghadiri satu mesyuarat di JPN di Kota Kinabalu, entah tahun berapa.... mungkin 2004 atau 2005, tak ingat dah! Yang Amie ingat, sudah semestinyalah keenakan ayam goreng yang memang Amie tidak tahu resepi apa namanya! Amie lihat, banyak serdak serai dan daun pandan pula terletak elok di bawah ayam goreng. Daun pandannya pun digoreng juga! Beberapa ketul jugalah Amie makan ayam goreng yang tersangatlah sedapnya itu!
Jadi, kebetulannya pagi tadi Encik Suami beli banyak ayam segar... ada ayam bulat, kepak ayam, kaki ayam, peha ayam....! Kita pun gorenglah 9 potongan peha ayam. Goreng berempahlah kononnya. Cerita pasal goreng berempah ni ada pelbagai versinya. Ada yang bubuh daun kari, serbuk kari dan mcam-macam lagilah. Terpulanglah ikut selera masing-masing. Seperti biasa Amie perap peha ayam dengan rempah-rempahan kisar, dan Amie siat-siatkan daun pandan. Amie perap selama 3 jam dalam peti sejuk. Kemudian, Amie goreng peha ayam tadi sekali dengan bahan pemerapnya termasuklah daun pandannya juga!
Mmmmm... semerbak aroma ayam goreng berempah! Fairuz menerpa ke dapur... dan bila terlihat peha ayam sedang digoreng terus dia kata: Cepatlah sikit masak Mommy! Saya dah tak tahan lapar ni.
Amie sahut: Tolong kemas meja boleh?
Jawab Fairuz dengan syarat : Nanti boleh tak saya makan tiga ketul ayam goreng?
Amie kata : Boleh.
Bukan meja saja yang Fairuz kemas, siap dimop sekali lantai dapur. Kemudian dia bersihkan peti sejuk.... sejuk hati kita dibuatnya!




Jom kita lihat resepi Ayam Goreng Berempah Seri Bayu di bawah ini.

Bahan-bahan:
9 bahagian peha ayam - dikelar sedikit
garam & perasa pilihan secukupnya
3 helai daun pandan - siat-siat dan potong 3 bahagian
minyak

Bahan kisar:
5 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 batang serai - hiris serong sepanjang 1/2 cm
3 cm lengkuas
3 cm halia
3 cm kunyit hidup
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu besar ketumbar

Cara:
1. Campurkan peha ayam bersama bahan kisar, garam dan perasa pilihan serta daun pandan. Simpan dalam peti sejuk selama 3 jam.
2. Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng tenggelam. Goreng peha ayam yang diperap tadi bersama bahan pemerap dan juga daun pandan.
3. Apabila peha ayam berwarna kuning keemasan ataupun telah masak, angkat dan toskan minyaknya.

Komen Encik Suami:
Isi ayam goreng lembut, berjus!
Owh... habis semua serdak berempah! 
Jangan sampai termakan daun pandannya pula....ahaks!

4 comments

  1. sedapnya..
    skrg saya suka sgt makan ayam gorwng berempah versi ni tp beli la.sbb dkt keramat ni ada gerai tu jual nasi lemak kukus ayam berempah. kuah n sambalnya mmg sedap
    ayam pon besar. siap dpt byk serdak serdak tu juga..
    thanks kak amie berkongsi resepi .ni :)

    BalasPadam
  2. sedapnya Mie boleh try ni nampak tu gambar macam sngttttttttttt sedappp

    BalasPadam
  3. Kak Amie...macam mana ni...sy terliur sudah....terhidu wangi rempah ratus sampai ke taman univilla,tawau...ahaksss....
    semestinya terbaik ni ayam berempah...nanti mau buat pulak guna resepi ni.Tq share resepi...mmmmmuahhh

    BalasPadam
  4. Nampak sedap! Saya suka sangat ayam goreng macam ni..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe