Ikan Jenahak Kukus Pedas Berapi!

5:14 PTG

Samar.
Kelam.
Jerebu menunjukkan trend peningkatan pada bacaan IPU, tahap TIDAK SIHAT. KPM memaklumkan semua sekolah di negeri Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, Wilayah Persekutuan Putrajaya, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, daera Kuching dan Samarahan di negeri Sarawak, daerah Tawau, Lahad Datu, Semporna dan Kunak di negeri Sabah serta daerah Muar, Ledang dan Segamat di negeri Johor perlu ditutup pada 20 Oktober 2015 (Selasa).
Yeah... esok sekolah di daerah LD ditutup lagi! Anak-anak terkurung di rumah. Emak bapak kena keluar juga.... kena keluar bekerja untuk cari makanlah he he heee....
Jerebu atau tak jerebu, hidup perlu diteruskan. Jangan lupa pakai topeng, tutup mulut, tutup hidung!
Wokey.... tapi bila masuk dapur tak payahlah pakai topeng...ahaks!
Jom kita tengok resepi Ikan Jenahak Kukus Pedas Berapi di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 ekor ikan jenahak - anggaran 600 gram 
7 biji cili padi minyak - cincang (kalau nak lebih pedas gunakan cili padi kampung)
5 cm halia - hiris halus
1 sudu kecil sos ikan
1 sudu kecil perencah cukup rasa
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula perang
1 sudu kecil tepung jagung
1 biji limau nipis

Bahan kisar:
1 labu bawang besar
7 biji cili padi 

Cara:
1. Bersihkan ikan dan kelar-kelar sedikit. Toskan.
2. Letakkan ikan di atas dulang pengukus. Taburkan halia di atasnya
3. Campurkan bahan kisar bersama sos ikan, perencah cukup rasa, sos tiram, dan tepung jagung.
4. Tuangkan campuran tadi di atas ikan dan kukus selama 10 minit atau sehingga ikan masak.
5. Hidangkan ikan bersama taburan hirisan cili padi dan perahan jus limau nipis.

Musim jerebu begini....
Nelayan pun fikir banyak kali nak turun ke laut! 
Syukurlah.... barangkali ikan jenahak ini hasil tangkapan sebelum jerebu menebal di daerah LD.


3 comments

  1. salam jerebu Mie, itulah kan jerebu di mana2 dibrunei taklah teruk sngt, lagipun asyik ujan manjang alhamdulillahh, btw ikan tu menarik utk mamam lah sihat kalau makan ikan selalu

    BalasPadam
  2. Salam Amie. Sedap ni, satu hidangan sihat!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe