Ayam Masak Lemak Cili Padi Dengan Labu Kundur

7:57 PTG

Banyak kali juga Amie olah ayam masak lemak cili padi, tapi hanya sekali rasanya Amie kongsikan di dapur maya ini. Boleh klik DI SINI untuk resepi yang lalu.
Kali ini Amie kongsikan lagi Ayam Masak Lemak Cili Padi, tapi Amie tambahkan labu kundur pula. Apa sebab Amie masukkan labu kundur? Sebab sebelum ini kalau Amie renih sup ayam dengan labu kundur, timbul aroma yang lembut dan enak dari masakan sup tadi. Begitu juga, ketika Amie masak Manuk Ballahan Lahad (Amie akan kongsikan resepi masyarakat Bajau ini kemudian), aroma masakannya pun cukup menyelerakan!

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi sebelum ini Amie tak bubuh bawang putih atau bawang merah. Kali ini Amie masukkan....., saja nak ubah selera. Tapi tetap guna kunyit hidup. Kalau nak sedap, gunakanlah santan kelapa asli, bukannya santan kotak. Apa pun pilihan di tangan anda. Ikut selera dan senang masing-masing.
Bahan-bahan:
1 kg ayam - potong 10 bahagian
3 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 kg labu kundur - buang kulit dan potong dadu
3 batang serai - diketuk
2 keping asam gelugur
garam / perasa pilihan secukupnya

Bahan tumbuk / kisar:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
25 biji cili padi hijau dan merah - boleh kurangkan jika tidak suka pedas
2 cm halia
3 cm kunyit hidup

Cara:
1. Jerang santan cair di dalam periuk bersama bahan tumbuk / kisar, serai. Biarkan mendidih.
2. Masukkan ayam, bersama labu kundur. Masak sehingga labu kundur menjadi lembut.
3. Tambahkan santan pekat, dan masukkan asam keping, garam / perasa pilihan.
4. Masak sehingga ayam empuk.


Nyum... nyummmm...

4 comments

  1. Thanks your resipi,,, dlm masak lemak cili api nie, boleh tak klo kita tambahkan minyak?

    BalasPadam
  2. Thanks your resipi,,, dlm masak lemak cili api nie, boleh tak klo kita tambahkan minyak?

    BalasPadam
  3. Boleh juga gunakan minyak ...i
    kalau nak tumis dulu bahan perencahnya.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe