Ikan oh Ikan! Jom Masak Lemak Cili Padi!

9:08 PTG

Ikan lagi... dan lagi...
Kali ini Masak Lemak Cili Padi... habis licin anak-anak makan.
Amie goreng dulu ikan, kemudian baru masak dengan bahan lain. Ikut cara Bonda... apa-apa masakan, Bonda suka goreng dulu. Nak masak sup ayam, Bonda goreng ayam dulu, nak masak kari ayam atau ikan pun Bonda goreng ayam atau ikan dulu! Amie gunakan ikan alu-alu... eh! Apa-apa ikan kegemaran pun boleh....

Petang tadi terlelap seketika. Bila terjaga terus teringat Fuad belum makan tengahari lagi sejak balik dari sekolah... aduhai kesian budak tu... mesti lapar! Fuad suka sangat kalau makan ikan berkuah... tapi bukannya ikan pindang atau singgang. Kalau Amie masak kari ikan, memang penuh bergenang pinggannya dengan kuah kari sampai tenggelam nasi! Buat itu dan ini, begitu dan begini akhirnya menjelang senja barulah selesai masak!

Bahan-bahan:
5 kepingan ikan alu-alu - lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - goreng hingga masak - ketepikan
200 ml santan pekat campur dengan 200ml air
7 biji kacang bendi - bersihkan dan potong dua
1 batang serai - dititik
2 keping asam gelugur
1/2  sudu teh serbuk kunyit
garam / perasa pilihan secukupnya

Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
12 biji cili padi
1 cm belacan

Cara:
1. Campurkan santan, serai, asam gelugur, serbuk kunyit dan bahan tumbuk di dalam periuk.
2. Jerang di atas api sederhana.
3. Apabila kuah santan mula mendidih, masukkan ikan goreng tadi bersama kacang bendi.
4. Kacau sekali-sekala supaya tidak pecah santan.
5. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
6. Padamkan api dapur.

Bila Amie lihat Fuad & Fairuz bersungguh-sungguh makan nasi dengan lauk yang disediakan...... dah agak mesti mereka suka masakan begini! Makanlah anak-anak... hasil air tangan Mummy.... mudah-mudahan kalian terus membesar menjadi anak yang soleh dan terus rajin belajar.

22 comments

  1. sama lah kita hari ni Mie cilipadi lemak sama citarasa lah ni kan

    BalasPadam
  2. Ni antara my fav. Bila balik kg, mesti minta mak masak resipi ni. Rindu pula.

    BalasPadam
  3. sama la ngn anak2 Liza, suka lauk2 masak ciliapi cmni, tapi diaorg panggil kuah kuning, hihii

    BalasPadam
  4. Kalau K.Sham.. makan bendi dulu.. ikan kemudian..

    BalasPadam
  5. Semoga mereka jadi adik-adik yang soleh amin.

    BalasPadam
  6. sedapnya masak cili padi lemak :)

    BalasPadam
  7. waw sedap sekali bikin perut keroncongan saja... saya lagi konsumsi Jelly Gamat Gold G Obat Kanker Lambung Tradisional apakan tidak apa apa makan makanan ini???

    BalasPadam
  8. Saya da cuba ikut resepi ni.. sedap

    BalasPadam
  9. Sungguh menyelerakan..terima kasih atas perkongsian resipi dan semoga anak anak Puan berjaya dunia dan akhirat..

    BalasPadam
  10. Usin,
    ni mesti tak baca betul2 sa,pai terlepas pandang asam keping!

    BalasPadam
  11. Ikan alu-alu ikan jenis ape yer. Nie ikan laut.

    BalasPadam
  12. Ikan alu-alu ikan jenis ape yer. Nie ikan laut.

    BalasPadam
  13. I am happy to be here and this wonderful article. I have found here lots of interesting information for my knowledge I need. all the details you provide to us, it was very helpful and useful, thanks for sharing this amazing post.


    obat benjolan di selangkangan
    Penyebab kelebihan sel darah putih
    obat kejang kejang epilepsi
    cara menghilangkan cairan di paru paru
    Cara menormalkan penglihatan yang buram

    BalasPadam
  14. Thank you for another fantastic posting. Where else could anyone get that kind of information in such a perfect way of writing? I have a speech next week, and I was looking for more info ;)

    cara menurunkan leukosit tinggi
    cara mengobati sesak nafas
    cara menghilangkan stretch mark
    penyebab haid tidak lancar
    cara mengobati diare
    cara mengobati mata bengkak
    cara menurunkan darah tinggi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe