Thai Green Curry Chicken : Asian Food Fest (Thailand)

2:49 PTG

Setelah mencuba beberapa resepi ala Thai termasuk kari ikan yang menggunakan pes kari massaman DI SINI dan resepi kari ayam merah dengan pes kari merah DI SINI, akhirnya untuk hidangan tengahari kami hari ini Amie mencuba pula masakan Thai yang menggunakan pes kari hijau. Amie berterima kasih kepada Encik Suami dan anak-anak yang sentiasa mencuba setiap hidangan yang Amie sediakan tanpa banyak soal. Nampaknya menu dari Thailand : Land of a Thousand Smiles diterima baik oleh keluarga kecil kami.


Amie merujuk 2 buah buku masakan untuk menghasilkan Thai Green Curry Chicken : Tasty Thai Cuisine  oleh Patsie Cheong  untuk olahan masakan dan Vatch's Thai Kitchen oleh Vatcharin Bhumichitr untuk menghasilkan Green Curry Paste (Kruang Gaeng Keow-Wan).


Penggunaan pelbagai ramuan herba dan rempah ratus dalam hidangan Thai sesungguhnya menghasilkan citarasa yang tersendiri, unik dan sudah semestinya lazat! Bayangkan apabila anda menumis pes kari hijau yang mengandungi serai, lengkuas, akar ketumbar, belacan dan pelbagai lagi.... termasuk daun selasih! Alangkah semerbak aroma yang memenuhi ruang dapur anda!


Daun ketumbar & akarnya.



Daun limau purut serta buahnya..... semuanya mencipta aromanya yang tersendiri untuk menambah selera dalam hidangan anda!



Terung pipit merupakan salah satu bahan yang digunakan untuk memasak Thai Green Curry Chicken selain terung bulat dan daging ayam sebagai bahan utama. 



Wokey.... kita mulakan dengan langkah pertama iaitu menyediakan  pes kari hijau.

Green Curry Paste ( Kruang Gaeng Keow Wan) by Vatcharin Bhumichitr
Ingredients:
1 teaspoon coriander seeds
1 teaspoon cumin seeds
1 teaspoon white peppercorns
1 tablespoon chooped fresh lemongrass
3 cm fresh galangal or ginger, peeled and chooped
2 long green chillies, chooped
10 small green chillies, chooped
2 tablespoons chooped garlic
3 pink shallots or 2 regular ones, chooped
3 coriander roots, chooped
1 teaspoon chooped kaffir lime skin, or finely chooped lime leaves
2 teaspoons shrimps paste

Using a mortar and pestle, grind all the ingredients to a thick paste.



Recipe : Thai Green Curry Thai by Patsie Cheong

Ingredients:
(A) 
1 cup greem curry paste
400ml thick coconut milk, 2 coconuts
500ml 2nd coconut milk
30g fresh basil leaves

(B)
500g chicken meat, skinless
2 tbsps sugar
50g Thai pea eggplants
2 green & red chilies
3 pieces kaffir lime leaves

(C)
2 tbsp fish sauce
salt to taste

Method:
1. Heat thick coconut milk in pot. Stir until oil stairs to segregate. Add in green curry paste and stir untul fragrant.
2. Add in (B). Stir fry until cooked. Pour in 2nd coconut lik, fresh basil and (C) to taste.
3. Remove and serve with rice.



Nampaknya.... Amie punya Thai Green Curry Chicken berkuah pekat sampai terbit minyak pulak! Alahai.... 





1 am submitting this post to Asian Food Fest (Thailand) November Month hosted by Lena of Frozen Wings.




3 comments

  1. perghhh...siapa berani menolak kari hijau yang mabeles ni...

    BalasPadam
  2. hello amie! selamat datang ke aff thai!sungguh lazat nampak green curry chicken azie. Lena pun ada masak green kari ini and managed to buy the terung pipit..i didnt know that it's called terung pipit in malay, thanks!dont worry about the title of your link, lena akan edit untuk kak ya!thx for your submission!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe