Hias Kek Menggunakan Fresh Cream (Krim Putar) & Buttercream

9:35 PTG

Assalamualaikum.
Alhamdulillah malam ini Amie mempunyai sedikit kelapangan untuk berkongsi sesuatu mengenai dunia kek yang masih 'hijau' dalam dunia masakan di Amie's Little Kitchen. Amie tidaklah begitu mahir tentang selok-belok dunia tepung & the gang apalagi bab deko-mendeko atau menghias kek dengan menggunakan pelbagai jenis bahan untuk frosting & topping.




Bagaimana pun dengan sedikit ilmu yang Amie perolehi hasil mengikuti kelas masakan, Amie harap paparan ini dapat membantu serba sedikit rakan-rakan atau adik-adik yang baru berjinak-jinak dalam dunia ini.


Kek di atas disalut dengan fresh cream atau krim putar. Rasa fresh cream memang sedap, tetapi jika kurang mahir menggunakannya, dan dalam keadaan suhu yang panas seperti di dapur, hasilnya kurang memuaskan. Gambar di atas Amie ambil dari kelas masakan yang Amie pernah hadiri.


Kami disarankan menggunakan dua bahan di atas untuk menghasilkan deko yang lebih berkilat. Menurut Chef Eugene, dengan menggunakan  jenama Value Pride sahaja sudah memadai tetapi dengan menambah Gold Label di sebelahnya tu, bahan yang dihasilkan akan kelihatan lebih cantik. Tidak perlu tambahan gula di dalam fresh cream di atas kerana kedua-duanya sudah mempunyai rasa manis. Bagaimanapun sekiranya anda menggunakan bahan di bawah ini... yang ada label merah jambu Soft Blend tu kannn...


Nampak macam sama tapi tak serupa ye.... yang Soft Blend tu tawar, tak manis. 


Dengan menggunakan krim putar atau fresh cream ini juga kita boleh jadikan sebagai hiasan dalam pelbagai bentuk. Biasanya krim putar akan menjadi cair dalam tempoh 5 atau 6 minit dalam genggaman disebabkan suhu panas dari tangan kita. Disarankan supaya segera menyiapkan hiasan supaya nampak lebih kemas dan cantik. Apabila krim putar menjadi cair, bentuk hiasan tidak akan kelihatan dengan jelas dan hasilnya tidak seperti yang diharapkan.


Kek di atas juga mengunakan krim putar sebagai frosting. Manakala yang berwarna merah jambu yang likat itu ialah piping gel yang dicampur dengan sedikit warna cecair merah jambu.


Hiasan kek di atas menggunakan buttercream. atau krim mentega. Butter cream lebih mudah dan senang untuk dijadikan bahan frosting dan topping memandangkan ketahanannya yang agak lama sedikit dan tidak cepat cair seperti krim putar atau fresh cream.  Biasanya bahan campuran yang digunakan termasuklah  krimwell, mentega, susu pekat dan esen vanila. 


Kalau diberi pilihan untuk yang cantik, Amie pilih penggunaan buttercream macam di atas ni, tapi kalau disuruh memilih yang sedap pula.... pilihlah fresh cream ++++ cream cheese ... he he hehe.
Wokey... lain kali kalau ada masa kita cerita pulak tentang fondant, gumpaste, glaze, royal icing, coklat ganache dan sebagainya. 

19 comments

  1. Salam K.Amie...thanks for sharing info. Cantik hiasan keknya...nampak profesional.

    BalasPadam
  2. Salam Maal Hijrah Amie..

    Terima kasih Amie kerana berkongsi tip yang sangat bagus ni. Makin berkat lah ilmu Amie sebab tak kedekut ilmu.
    Ummi pun suka fresh cream+++cheese, lemak berkrim dan tak manis kan.

    BalasPadam
  3. Alhamdullilah dpt jugak info berguna bukan sikit tp banyak bg saya yg masih kuno dlm bab2 fresh cream nie..

    BalasPadam
  4. assalam Amie...acik memang tak pandai Amie..
    terima kasih amie kongsikan ilmu disini

    BalasPadam
  5. cantik2 kek yg di deco.. baru tau beza fresh cream tu..

    BalasPadam
  6. wah cantik nya bunga...nak cream yg sedap tu...cantik tak sedap hmmm susah gak kan

    BalasPadam
  7. http://norfaezah-zakaria.blogspot.com/

    BalasPadam
  8. sy pun mmg suka pakai fresh krim..yg value pride tu mmg pilihan terbaeek sy..kiki..mcm ais krim rs dia..ank2 pun suka sgt.

    BalasPadam
  9. kak susah betol la nak cari whipping cream nii kat market >_<

    BalasPadam
  10. Memang cantik hiasan kek. Nampak menarik mesti ramai yang membelinya .. ?

    BalasPadam
  11. Duk cari idea nak hias kek simple2 je utk kek anak. Gitu nak buat sendiri hrp2 menjadi lah ye 😂

    BalasPadam
  12. Kalau buat cheese leleh guna jnma value pride tu boleh ke ? Nk guna yg mne satu

    BalasPadam
  13. Tq ilmu yg dberikn..sy bru nk bljr

    BalasPadam
  14. maaf btanya.kalu body cake deko fresh cream dan bunga guna buttercream...blh ke

    BalasPadam
  15. Softblend tu tidak tawar, manis elok. Manis buah2. Yang tidak suka terlalu manis macam value pride kuning, memang sesuai pilih yang softblend. Sedap je softblend, dalam suhu bilik pun stable.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe