Asam Rebus Ikan Sardin dengan Daun Kemangi

11:57 PG

Dah siap hidangan untuk tengahari ini? Sementara menunggu daging lembut (Amie sedang rendam daging di sinki, tapi belum pasti nak masak apa), Amie paparkan lauk kami kelmarin. Ringkas je hidangan kami... main rebus-rebus je.


Amie masak Asam Rebus Ikan Sardin dengan Daun Kemangi.


Agaknya ikan sardin ini jenis yang bersaiz besar sebab satu ekor beratnya hampir 1kg. Betul ke namanya ikan sardin sebab bila tanya penjual ikan, dia kata ikan sardin! Mungkin juga dari spesies  keluarga ikan sardin, sebab rupa bentuknya pun sekan-akan sama. Encik Suami memang suka ikan ini, tapi kami jarang beli sebab bila Amie masak, ada sedikit bau pada ikan ini. Mungkin Amie tak pandai masak kot.... tu sebab tak boleh hilang bau hanyirnya.


4 ekor ikn sardin ini beratnya 3kg.



Gunakan cili merah segar ye...



Jangan lupa serai & kunyit hidup.



Siap daaaahhh..... Jom tengok resepinya.

Resepi  : Asam Rebu Ikan Sardin dengan Daun Kemangi
Olahan  : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ikan sardin saiz besar- bersihkan dan potong 6
600ml air
1 batang serai - dititik
2 keping asam gelugur
2 biji tomato - belah 2
3 tangkai daun kemangi
garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
5 biji cili merah - buang biji
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
sedikit belacan

Cara:
1. Masukkan air di  dalam periuk. Masukkan semua bahan kisar, serai dan asam gelugur.
2. Biarkan  masak hingga mendidih.
3. Masukkan ikan sardin dan masak lagi selama 5 minit. Kemudian masukkan daun kemangi.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
5. Padamkan api dapur dan hidangkan panas.



Ini daun kemangi @ cemangi atau disebut juga daun selasih..... ada banyak versi daun selasihnya sayaaaaang. Amie masukkan daun kemangi untuk buang bau ikan tu!



Wokeeeehhh.... bereees! Habis dah Asam Rebus Ikan Sardin dengan Daun Kemangi sampai titisan kuah terakhir! Tulang pun tak tinggal lagi.... kucing kami yang entah berapa puluh ekor tu dah tolong bersihkan!

4 comments

  1. sedapnya k.amie...terliur plk rasanya...mcm best jer klu dapat hirup kuah tu panas2...

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum Amie klu dapt hirup kuah tu alangkah nikmatnya...sedapkan menu2 yg simple cenggini...

    BalasPadam
  3. daun tu saya suka buat masak lemak cili padi dengan ikan pun sedap jugak..

    BalasPadam
  4. masak asam rebus ni ok ye amie..tak ada bau..nampak sedap la amie

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe