Green Curry with Prawns (Gaeng Keow-Wan Gung) : Asian Food Fest (Thailand)

10:42 PTG

Kali ini Amie cuba resepi istimewa daripada  Chef Vactharin Bhumichitr, yang mengatakan bahawa .... 
Green curry is my mother's speciality, so this is a staple dish from my childhood. With more than 20 years experience in the food industry and being a head chef myself, I can confidently say that I have never tasted a green curry as good as my mother's.


Memang sedap! Memang sungguh lazat!



Terung ini  ( green Thai aubergines) digunakan sebagai salah satu bahan masakan untuk Green Curry with Prawns. 


Amie menemui pelbagai ejaan, rupa dan bentuk daun selasih dalam pelbagai buku masakan Thai. Ada yang menulis dengan ejaan 'bai horabha', 'bai horapa',  dan seumpamanya. Bentuknya pun ada yang berbeza, misalnya ada bentuk selasih Eropah, rupa bentuk selasih 'kemangi' (nama selasih bagi penduduk Indonesia) yang juga dikenali sebagai 'manglak' di Thailand. Gambar di atas merupakan daun selasih yang Amie gunakan dalam masakan ini. 

Jangan lupa dengan akar ketumbar seperti di bawah ini:


Dan juga daun limau purut atau kilut limau purut seperti di bawah ini.


Wokeeeeeyyyy... kita terus kepada isi cerita tentang resepi green Curry with Prawns dari Vatch's Tha Kitchen dan sudah semestinya kita sediakan kruang gaeng keow-wan dulu... ha hooooho...akhirnya dapat juga beberapa patah perkataan Thai!

Green Curry Paste ( Kruang Gaeng Keow Wan)
Ingredients:
1 teaspoon coriander seeds
1 teaspoon cumin seeds
1 teaspoon white peppercorns
1 tablespoon chooped fresh lemongrass
3 cm fresh galangal or ginger, peeled and chooped
2 long green chillies, chooped
10 small green chillies, chooped
2 tablespoons chooped garlic
3 pink shallots or 2 regular ones, chooped
3 coriander roots, chooped
1 teaspoon chooped kaffir lime skin, or finely chooped lime leaves
2 teaspoons shrimps paste

Using a mortar and pestle, grind all the ingredients to a thick paste.



Bila pes kari hijau sudah siap, boilehlah kita mulakan aktiviti masak-memasak!

Green Curry with Prawns (Gaeng Keow-Wan Gung) by Vatcharin Bhumichitr
Ingredients:
2 tablespoons peanut or sunflower oil
 2 garlic cloves, finely chooped
2 tablespoons Green Curry Paste
12 raw king prawns, sheeled and deveined
600ml coconut cream
600ml vegetable stock - Amie tidak gunakan
2 large fresh red chillies, sliced diagonally into thin ovals
4 tablespoons Thai fish sauce
8 round green Thai aubergines, quarted, or 1 Chinese eggplant, cut into 1/2 inch slices
1 tablespoon sugar
30 fresh sweet basil leaves


Method:
1. Heat the oil in a large saucepan, add the garlic and fry until golden brown.
2. Stir in the curry paste, mixing well.
3. Add the prawns and stir-fry until just cooked through.
4. Add the coconut cream and bring to nthe boil, stirring constantly. Add the stock. Return to nthe boil, stirring constantly.
5. Keeping the curry simmering, add the chillies, fish sauce, aubergines and sugar and simmer until the aubergines are cookes but still crunchy (do not overcook or the prawns will be tough).
6. Stir in the basil leaves just before pouring into the serving bowl. 
7. serve with rice and other Thai dishes.






 I am submitting this post to Asian Food Fest ( Thailand ) - November Month hosted by Lena of Frozen Wings

5 comments

  1. Assalamualaikum...amie...sedap kegemaran ku udang...

    BalasPadam
  2. Green curry ni memang sedap kan Amie, macam-macam masakan Thai Amie masak lately ni, semuanya nampak sedap2 belaka.

    BalasPadam
  3. pagi bu' Amie...
    green curry ni tidak bagus tau klu dimasak sikit jak....hahaha

    BalasPadam
  4. wow..Nampak menarik dan sedap tu kak amie..

    BalasPadam
  5. lena tengok kali ini the kari nampak more hijau :))Prawn green curry is a good alternative to chicken!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe